Pátek, 29. března 2024

Změna!!! V Brně se třídí nyní všechny plastové obaly a nápojové kartóny

Změna!!! V Brně se třídí nyní všechny plastové obaly a nápojové kartóny

Město Brno zavedlo od dubna letošního roku jednodušší systém třídění odpadů. Lidé mohou do žlutých kontejnerů v Brně nově vhazovat veškeré použité plastové obaly. Tato změna přináší občanům jednodušší třídění odpadů, pro město je pak finančně výhodnější. Doposud mohli lidé do žlutých kontejnerů třídit pouze plastové PET láhve. Zpracování odpadů zajišťuje pro město společnost SAKO Brno, a.s.


Nově je možné do těchto nádob vhazovat veškeré plastové obaly. Do žlutých nádob tak patří od dubna navíc igelitové tašky, sáčky a fólie nebo třeba vymyté plastové kelímky od potravin a plastové nádoby od čisticích prostředků, pracích prášků a aviváží. Stejně jako doposud mohou lidé do žlutých nádob třídit také nápojové kartóny. Změna systému třídění odpadů se netýká skla a papíru. Třídění těchto odpadů zůstává při starém.


"Jsem rád, že se nám po důsledné analýze otevřela možnost sbírat do žlutých kontejnerů také ostatní plasty a nejenom PET láhve. Obyvatelé města tak mají šanci více třídit odpady a tím přispět k větší ochraně životního prostředí," uvedl primátor města Brna Roman Onderka.

Odpadová společnost SAKO je na změny připravena
Společnost SAKO Brno, a.s., která v Brně zajišťuje svoz a druhotné využití odpadů, se na změny připravuje již od začátku letošního roku. Její zaměstnanci například označují barevné kontejnery novými informačními samolepkami. Podle těchto nálepek lidé přesně poznají, jaké odpady mohou do barevných popelnic třídit.
Ředitel společnosti SAKO Jiří Kratochvil k tomu dodává: "Rád bych ujistil obyvatele Brna, že správně využijeme veškeré plastové obaly a nápojové kartóny, které budou třídit do žlutých nádob. Na naší dotřiďovací lince jednotlivé plasty totiž od sebe oddělujeme a dále zajišťujeme jejich druhotné zpracování. Plasty nevhodné k recyklaci pak využíváme energeticky přímo v našem zařízení."

Jak správně třídit odpady v Brně

Žluté kontejnery

PET láhve a plastové nádoby, sáčky, tašky fólie, plastové kelímky a krabičky od potravin, výrobky z plastů, krabice od džusů, mléčných výrobků, vín apod.


Modré kontejnery

Papírové obaly a krabice, kancelářský papír, sešity, noviny, časopisy, letáky

Zelené a bílé kontejnery

Čiré a barevné sklenice, skleněné nádoby, láhve od nápojů, tabulové sklo

Počet kontejnerů na separovaný odpad


2010 2011 2012 2013
Papír
959 1039 1088 1142
PET 909 971 1020 1083
Sklo (Počet dvojic kontejnerů) 890 890 930 1009
Textil 99 99 99 99

Kontakt na společnost SAKO Brno, a.s.:
Ing. Jana Švestková, tisková mluvčí SAKO Brno, a.s., svestkova@sako.cz, tel: 602 772 191

ZDROJ: brno.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů