Pátek, 29. března 2024

Brno: Žabovřeské louky - dnes zahrádky a zčásti smetiště s bezdomovci, v budoucnu komerční sportovní areály?

Brno: Žabovřeské louky - dnes zahrádky a zčásti smetiště s bezdomovci, v budoucnu komerční sportovní areály?

Strana zelených nesouhlasí se záměrem zastavět Žabovřeské louky uzavřenými sportovišti, jako jsou stadiony nebo golfové areály. Rozhodnutí komise pro rozvoj města Brna kritizoval Martin Ander, předseda brněnských Zelených.

"Drtivá většina plochy Žabovřeských luk má být zastavěna sportovišti jako jsou golfová hřiště, tenisové kurty, jezdecký areál či sportovní haly. Místo volných ploch pro neorganizované sportovní i jiné vyžití, včetně míst pro pikniky, kulturu, setkávání obecně to bude jeden komerční sportovní areál vedle druhého. A to mi vadí," nesouhlasí se závěrem komise Martin Ander.

zabovreske-louky

Žabovřeské a komínské louky jsou oblast ohraničená řekou Svratkou a Kníničskou a Žabovřeskou silnicí. Kromě zahrádek zde lze nalézt budovy lehkého průmyslu, sklady, ale i obchodní prostory nebo tenisové kurty. Lokalita je v poslední době známá také stížnostmi na nepořádek a bezdomovce.

"Bohužel se zde usidlují bezdomovci, jež byli zřejmě vysídlení z ilegálně obývaných zahrádek v prostoru budoucí výstavby rozšířené silnice do Pisárek. Ti zde shromaždují odpad a další věci. Hromady odpadů včetně odpadů nebezpečných se nadále vrší na ilegálních skládkách v prostoru bývalého JZD," napsal letos v dubnu server Enviweb.CZ.

Komise pro rozvoj města Brna projednávala tento týden podobu územní studie Žabovřeské louky, která je těsně před dokončením.

"Tuto kontroverzní podobu (tj. s výstavbou sportovních areálů) studie doporučila, včetně úkolu pro odbor územního plánování začít pracovat na příslušné změně územního plánu. Pro hlasovali bohužel všichni kromě mě, tj. Chládek, Mencl (ODS), Sedláček, Greňo (ČSSD), Crha (KDU), Vítková (A co Brno?), Borecký (KSČM)," řekl o jednání komise Martin Ander.

Hlasováním komise věc nekončí. Občané budou moci uplatnit své názory při veřejném projednávání studie. Ani Zelení zbraně neskládají.

"Žabovřeským lukám se bude věnovat Petr Machálek, náš zastupitel ze Žabovřesk. Na něj se mohou nesouhlasící lidé obrátit," dodal předseda brněnské Strany zelených Martin Ander.

ZDROJ: bystrcnik.cz

ZDROJ:

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů