Čtvrtek, 25. dubna 2024

Energetika - novinky

Energetika - novinky

Dánsko: Energetický systém bez fosilních paliv je možný

The Danish Energy Agency/ministry of climate, energy and buildings have yesterday evening launched four scenarios (wind, biomass, biomass +, hydrogen and fossil) for how Denmark can be 100 % on RE in electricity and heat sector in 2035 totally fossil free in 2050. And one scenario with continued use of fossil fuels. It also include several analysis for the future of gas, district heating, bioenergy, biogas and the
electricity grid. The head conclusions are, that its possible (the four scenarios span the range of possible roads to fossil freedom) with existing technologies and cheaper than expected/compared to earlier analyses. The wind scenario have an annual cost only well 7 % higher than for the fossil scenario (140 billion Dkr versus 130 billion Dkr).

Potlesk Kněžicím v evropském parlamentu

Cílem prestižního jednání bylo oslovit a iniciovat klíčové politické činitele a poslance, jakož i protagonisty evropské energetické politiky. Slyšení krom výměny zkušeností akcentovalo sdílení konkrétních nástrojů a vytváření mezinárodních sítí, které usilují o to, aby se obnovitelné energie více prosazovaly.
V tomto kontextu představil kněžický starosta "story" obecního energocentra. Umožnilo snížit emise, zlepšit ovzduší obce, vydělávat na prodeji přebytků zelené elektřiny a ještě přitom vyřešit problém splaškových vod, jimiž je bioplynka "krmena." Navíc se díky centru obec se čtyřmi dalšími okolními vesnicemi mohla - poprvé v ČR - dopracovat k vytvoření společného Akčního plánu udržitelné energie do roku 2020. Ten obce schválily právě v uplynulých dnech se společným závazkem uspořit oproti roku 2005 v uvedeném čase 45 % emisí CO2. Tímto závazkem vstupují mezi bezmála 5 000 signatářů evropského Paktu starostů a primátorů, kteří se v rámci podpory evropské energetické politiky hlásí k úspoře nejméně 20 % emisí tohoto skleníkového plynu.

Německo: 45 fosilních elektráren před uzavřením

Zástupci energetických firem požádali německou spolkovou energetickou agenturu o odpojení 7.740 MW elektrárenských kapacit - 60 MW již bylo odstaveno. Vyplývá to z nejnovějšího seznamu, který vypracoval německý regulační úřad. Seznam obsahuje 45 elektráren, které budou z vůle svého provozovatele staženy z elektrárenského trhu - 60 procent z nich definitivně, zbytek na přechodnou dobu.
Konvenční elektrárny se již nevyplácí, protože jsou stále více vytlačovány produkcí z obnovitelných zdrojů energie. Proto Německo v prvních čtyřech měsících letošního roku vyrobilo z fosilních energií o 13 procent méně elektrické energie než ve stejném období loňského roku. Přitom dochází ke změně trendu. V minulém roce se i přes probíhající energetickou revoluci vyrábělo stále více elektřiny z uhlí. Ta vytlačila ekologičtější, ale dražší výrobu elektřiny z plynových elektráren a současně zvýšila export elektřiny do závratných výšek. Nyní se ale výroba elektřiny z hnědého uhlí snížila o 4,4%, z černého uhlí pak dokonce o 17,4%, výroba z plynových elektráren se dále snížila o 27%. Celkově se výroba elektřiny z fosilních paliv snížila od počátku roku o 14,5 miliard na 96,5 miliard kilowatthodin.

George Mobiot: If we can´t change the economic system, our number´s are up

It was neither capitalism nor communism that made possible the progress and pathologies (total war, the unprecedented concentration of global wealth, planetary destruction) of the modern age. It was coal, followed by oil and gas. The meta-trend, the mother narrative, is carbon-fuelled expansion. Our ideologies are mere subplots. Now, with the accessible reserves exhausted, we must ransack the hidden corners of the planet to sustain our impossible proposition.


But, there are, in fact, two justifiable reasons for us to move away from burning fossil fuels: climate change and supply constraints. We need to transition to other energy sources because fossil fuels are accelerating climate change AND because we simply do not know when these fuels will decline in their production rates. Current evidence suggests that the risks of such a decline are mounting.

V Německu budují největší vodíkový sklad energie
S finanční pomocí spolkové vlády vznikne v německé Mohuči zařízení na výrobu ukládání elektřiny vyrobené z obnovitelných zdrojů do vodíku. Za 17 milionů eur postaví konsorcium firem, mezi něž patří Siemens či Linde, jednotku na elektrolýzu vody. Jako zdroj elektřiny bude využívat blízké větrné elektrárny. Pilotní projekt má prokázat životaschopnost vodíkového uložiště energie a jeho nasazení jako nástroje, který bude vyrovnávat kolísavý výkon obnovitelných zdrojů energie.

Respekt: Dvojí život Daniela Beneše
Únik policejních odposlechů tak nastolil otázku, jaká vlastně byla role manažera Beneše. Řídil svého času jen ČEZ, jak nejlépe uměl, a s politiky a Nagyovou prostě hrál hru na dobré vztahy, aby se udržel ve funkci šéfa jedné z největších firem v zemi? Anebo byl ve skutečnosti aktivním článkem skupiny politiků a lobbistů, jež vyšetřovatelé kauzy Nagyová podezřívají z ovlivňování státních zakázek a snahy o rozklad normálního fungování státu?

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů