Čtvrtek, 25. dubna 2024

Firmy zanedbávají požární ochranu, ohrožují tak lidi i své provozy

Podle statistiky hasičského záchranného sboru ČR se v zpracovatelském průmyslu zvyšuje počet požárů...

Firmy zanedbávají požární ochranu, ohrožují tak lidi i své provozy

To má za následek i více zraněných lidí a vysoké částky za škody na majetku. Podle odborníků na požární ochranu firmy zanedbávají patřičná opatření ve svých provozovnách a jdou tak haváriím naproti. Jak prozrazuje odborník inspekční společnosti Bureau Veritas, za vyššími škodami stojí nejčastěji nedostatky interního zabezpečení.

Z ročenky Hasičského záchranného sboru ČR vyplývá, že loni bylo ve zpracovatelském průmyslu hašeno 567 požárů, což je o 7 případů více, než tomu bylo předloni. Spolu se zvýšeným počtem zraněných osob při těchto událostech, který oproti předloni stoupl o 7 procent, jde o závažný trend. Podle odborníků na požární ochranu jsou výrazné nárůsty nehod s důsledkem ohně způsobené tím, že firmy stále častěji nedodržují pravidla požární ochrany. K požárům dochází nejčastěji při stavebních úpravách, díky nedbalosti při práci, v důsledku nedodržování zákonných norem, ale také šetřením na nesprávných místech.

"Častým problémem ve firmách je provádění stavebních úprav bez zpracované dokumentace a požárně bezpečnostního řešení stavby. To vede například ke zbourání dělících konstrukcí, které mají bránit šíření požáru a tím dochází k nebezpečnému narušení požárních úseků. Často pak firmy provádějí činnost v prostorách, které pro ni dosud nebyly zkolaudovány, nebo jsou z provozních důvodů pro výrobu nevhodné," řekl Milan Pavelčík, inspektor divize IVS společnosti Bureau Veritas. Jeden z posledních případů velkého požáru se stal nedávno na Kladensku. Potravinářská firma zažila rozsáhlý požár vzniklý při přestavbě prostor pro chlazené suroviny. Subdodavatelská stavební firma podcenila protipožární zabezpečení a následně došlo ke vznícení izolací a rozšíření požáru. Naštěstí pouze v rekonstruované budově, kde neprobíhala výroba a tak nedošlo k poranění osob, nicméně škody na majetku byly vyčísleny v milionech. Celkové náklady za loňské požáry ve zpracovatelském průmyslu čítají částku přesahující 725 milionů korun.

O společnosti BUREAU VERITAS CZECH REPUBLIC, spol. s r.o.

Certifikační a inspekční společnost BUREAU VERITAS CZECH REPUBLIC, spol. s r.o. je součástí mezinárodní skupiny Bureau Veritas, která je lídrem celosvětového certifikačního trhu a poskytuje komplexní služby v oblastech kvality, hygieny, bezpečnosti a ochrany zdraví při práci, životního prostředí a společenské odpovědnosti. Důvěryhodnost společnosti podtrhuje tradice a dlouholetá zkušenost sahající až do roku 1828. Celosvětově působí společnost Bureau Veritas ve 140 zemích, kde má síť 930 kanceláří a 330 laboratoří. Téměř 62 tisíc zaměstnanců Bureau Veritas poskytuje služby více než 400 tisícům klientů. Na území České republiky je Bureau Veritas zastoupena již více než 100 let a zaměstnává více jak 100 profesionálů. Mezi hlavní služby, které v České republice poskytuje, patří: certifikace systému managementu a výrobková certifikace, technické inspekce v průmyslu, periodické kontrolní služby provozovaných zařízení včetně outsourcingu BOZP (PO) a životního prostředí, kontrolní činnosti ve stavebnictví, služby v oblasti lodního průmyslu, kontrolní služby pro finanční sektor, inspekce potravin a zemědělských komodit, školení a vzdělávání. Služby nejsou zaměřeny na vybraná odvětví nebo tržní segmenty, ale jsou poskytovány napříč odvětvími, bez ohledu na rozsah či charakter. Pro specifické případy jsou využíváni zahraniční auditoři, inspektoři a další experti.

Příklady akreditovaných činností poskytovaných BUREAU VERITAS CZECH REPUBLIC, spol. s r.o.:

Certifikace systémů managementu:
ISO 9001, ISO 14001, OHSAS 18001, ISO/IEC 20000, ISO 22000, FSSC, ISO/IEC 27001, EMAS, ISO/TS 16949, HACCP, IRIS, ISCC, BRC, IFS, GTP, GMP atd.

Certifikace produktů:
FSC C-o-C, PEFC C-o-C, EZ (ekologické zemědělství), UTZ

Verifikace:
GHG

Inspekce:
ISO 17020 - posuzovaní shody PED/TPED v rámci notifikace č.0062, bezpečnost provozovaných výtahů, inspekce zemědělských a potravinářských komodit

Kontakt:

BUREAU VERITAS CZECH REPUBLIC, spol. s r.o.
Miroslava Jůnová - Marketing Manager
Tel.: +420 210 088 211
miroslava.junova@cz.bureauveritas.com

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů