Čtvrtek, 25. dubna 2024

Alternativní zdroje energie posilují

Alternativní zdroje energie posilují

O obnovitelných zdrojích energie se hodně píše, ale tam, kde by mohly mít největší přínos, tedy v místech, kde bude energie z větší části přímo využita, zatím dostatečné uplatnění nenacházejí. Mezi taková místa vhodného uplatnění patří i rodinné a bytové domy.

Ekologického a zároveň ekonomicky úsporného bydlení lze docílit využitím alternativních zdrojů elektrické a tepelné energie. Podle průzkumu Raiffeisen stavební spořitelny 50 % lidí zvažuje využití alternativních zdrojů energie, především solárních panelů či tepelných čerpadel, 21 % dokonce vážně plánuje jejich instalaci. Aktivními uživateli těchto technologií jsou však zatím pouze čtyři procenta respondentů.

Solární panely

Solární panely na střechách domů již dávno nejsou raritou. Jsou tvořeny fotovoltaickými články a přeměňují energii ze slunečního záření na energii elektrickou. Tu je možné následně využít ke svícení, napájení spotřebičů nebo k ohřevu vody.

Panely se tak mohou stát podstatným zdrojem energie celého domu. Jejich předností je, že energie ze slunce je zadarmo a neznečišťuje ovzduší. Sluneční elektrárna má navíc nízké náklady na provoz a údržbu a její instalace zvyšuje celkovou cenu nemovitosti.

Solární kolektory

Další možnosti využití sluneční energie se skrývají ve slunečních kolektorech. Přeměna této energie na teplou vodu a vytápění v domácnostech zde probíhá s vyšší účinností než při výrobě elektřiny v solárních panelech a následným elektrickým vytápěním. S moderními vakuovými trubicemi může ohřev probíhat i v mrazivých, avšak slunečných dnech.

Tepelná čerpadla

Tepelná čerpadla se využívají jak k vytápění, tak k ohřevu vody. Energie se získává z vnějšího prostředí, tedy z vody, vzduchu a země.

Podle kombinace zdrojů tepla se dělí na druhy země/voda, vzduch/voda, voda/voda a vzduch/vzduch. Tyto zdroje mají zpravidla nižší teplotu, než je ta, kterou je zapotřebí získat. Tepelné čerpadlo však pomocí cyklu komprese a expanze plynu dokáže i z těchto chladnějších míst získat teplo a dosáhnout teploty kolem 55 °C.

Přívod tepla z okolí zajišťuje vnější okruh čerpadla a vnitřní obstarává rozvod tepla po nemovitosti. Výhodou tepelných čerpadel je minimální spotřeba vstupní energie.

Panely a čerpadla pro rodinné, či bytové domy

Podle průzkumu alternativní zdroje energie využívá či zvažuje využít více rodinných než bytových domů. Solární panely a tepelná čerpadla jsou však vhodná i pro bytové domy.

Alternativní zdroje energie jsou šetrné nejen k životnímu prostředí, ale také k rodinné peněžence. Dokáží zásadně snížit celkové náklady na energie.

Tepelná čerpadla pro rodinné domy vyžadují vstupní investici okolo 200 000 či 300 000 korun. Počítat však lze s úsporou přibližně 20 000 až 30 000 korun ročně v závislosti na předchozí spotřebě a způsobu vytápění.

Pro bytový dům s 66 byty vyjde tepelné čerpadlo na cca 2,5 milionu korun. Návratnost této investice bývá obvykle kolem pěti let. Náklady na vytápění a ohřev vody se díky čerpadlu sníží až o polovinu.

"Pokud si bytové družstvo či společenství vlastníků jednotek vezme úvěr u naší spořitelny ve stoprocentní výši na 15 let, měsíční splátky budou vycházet na 16 550 korun. Což znamená na jednu bytovou jednotku, v případě domu s 66 byty, 251 korun měsíčně. Zatížení rodinného rozpočtu tak bude minimální a navíc z celkových výdajů můžete ještě odečíst polovinu nákladů na energii," říká Dagmar Jonášová z Raiffeisen stavební spořitelny.

S obdobnými náklady lze počítat i v případě solárních panelů. Cena samozřejmě záleží na typu solární soustavy, počtu panelů, typu měřiče apod. Náklady na energii se díky solárním panelům mohou snížit také přibližně o polovinu.

Předností solárních panelů a tepelných čerpadel je, kromě značné úspory nákladů na energie, také nezávislost na vnějších zdrojích energie a jejích dodavatelích.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů