Pátek, 19. dubna 2024

Krátce z energetiky

Krátce z energetiky

AMO sníží emise

Hutní společnost ArcelorMittal Ostrava uzavřela smlouvu na výstavbu nového fluidního kotle, který v podniku nahradí současné čtyři uhelné kotle a výrazně sníží emise prachu a plynů. Kotel by měl začít fungovat v polovině roku 2016.

Fluidní kotel umožňuje rovnoměrné hoření paliva v celém objemu. Výsledkem je dokonalejší vyhoření paliva při nižších teplotách spalování a současně omezení tvorby škodlivých spalin.Výstavba kotle je jednou ze tří investic do ekologizace a modernizace za tři miliardy korun, při níž prochází všech 11 kotlů energetiky slezské hutě zásadními změnami.

Energetika je podle Tapase Rádžerkara, generálního ředitele společnosti, pro huť klíčová. Elektrárna pokrývá veškerou potřebu energií podniku, ale také dodává teplo 25 000 domácností v Ostravě-Jihu.

Poklesy ve spotřebě plynu

Vlivem mimořádně teplého počasí v prvním čtvrtletí letošního roku poklesla spotřeba zemního plynu oproti roku 2013 o 19,7 %. Konkrétně to byl meziroční pokles skutečné spotřeby v lednu 2014 o 12,4 %, v únoru o 15,4 % a v březnu dokonce o 31,2 %. Letošní březen byl nejteplejší za posledních 50 let. Průměrná teplota v březnu činila dokonce 6,5 stupně. To je o 3,6 stupně více než dlouhodobý průměr od roku 1961.

EP Energy zaznamenala pokles zisku

Společnosti EP Energy loni klesl podle mezinárodních účetních standardů konsolidovaný hrubý provozní zisk o 11,3 % na 384 milionů eur (10,5 miliardy Kč). Tržby se zvýšily o 14,8 % na 1,87 miliardy eur (51,5 miliardy Kč).

Mateřská EPH loni dokončila akvizici společnosti Stredoslovenská energetika, v níž má 49% podíl s manažerskou kontrolou. Získaná společnost byla loni v prosinci převedena do EP Energy.

Zároveň společnost EP Energy koncem loňského roku dokončila akvizici dolnosaské elektrárny Buschhaus včetně přilehlého dolu Schöningen.

Při zohlednění výsledků nově koupené Stredoslovenské energetiky dosáhla loni EP Energy hrubého provozního zisku EBITDA 12,9 miliardy Kč a utržila zhruba 67,2 miliardy Kč.

Jaderná podpora Arevy

PSEG Nuclear prodloužila s Arevou smlouvu týkající se údržby a odstávky reaktorů jaderných elektráren Salem (bloky 1 a 2) a Hope Creek v Salem County ve státě New Jersey v USA, a to do roku 2022. V návaznosti na smlouvu z července 2013 bude Areva nadále poskytovat technickou podporu pro tlakovodní a varné reaktory v podobě výměny paliva, průběžných kontrol a údržby parogenerátorů.

ČEZ jedná se společností ČEPS o vysokém napětí z Temelína

ČEZ jedná se společností ČEPS o úpravě smlouvy na vedení vysokého napětí přes Jihočeský kraj a Vysočinu. Původní plán počítal s výstavbou v letech 2020 až 2023. Kvůli zrušení tendru na dostavbu Jaderné elektrárny Temelín se však může změnit. Vedení o napětí 400 tisíc voltů by měla spojit jihočeský Kočín s rozvodnou
Mírovka u Havlíčkova Brodu.

Britský E.ON bude odškodňovat

Energetická společnost E.ON musí zákazníkům ve Velké Británii vrátit 12 milionů liber (404 milionů Kč) jako odškodné za to, že poskytovala nesprávné informace. Jde zřejmě o největší takový postih, jaký byl v Británii kdy vyměřen energetickým firmám. Náhradu ve výši přibližně 35 liber (skoro 1200 Kč) dostane každá ze zhruba 330 000 domácností, mezi nimiž jsou kromě rodin s nízkými příjmy i penzisté a invalidé.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů