Úterý, 16. dubna 2024

Kia zahájila výrobu elektrického Soulu EV pro evropské trhy

Kia zahájila výrobu elektrického Soulu EV pro evropské trhy

soul-ev

Automobilka Kia zahájila sériovou výrobu elektromobilu Kia Soul EV. První vozidla jsou určena pro vybrané evropské trhy, prodej v Evropě včetně České republiky bude zahájen ve druhé polovině letošního roku. Soul EV je vyráběn v korejském závodě Kia Gwangju a zpočátku se počítá s výrobou 5000 elektromobilů ročně.

I když se jedná o první elektromobil značky Kia, který je určen pro globální trhy, je Soul EV již její druhou generací elektromobilů. V konstrukci jsou využity zkušenosti z vývoje elektromobilu Kia Ray EV a každodenního provozu flotily vozů Ray EV během uplynulých tří let.

Soul EV má v evropské verzi kombinovaný dojezd 212 km díky vysokokapacitní sadě 192 lithium-polymerových akumulátorových článků s kapacitou 27 kWh. Energetická hustota akumulátorových článků dosahuje hodnoty 200 Wh/kg a je nejvyšší v automobilovém průmyslu. Články jsou uloženy pod podlahou interiéru, což přispívá k nízkému těžišti.

K dlouhému dojezdu napomáhá řada technických opatření pro snížení spotřeby. Patří mezi ně nové tepelné čerpadlo, chytrý systém přívodu vzduchu a nový individuální ventilační systém. Uvedené systémy maximalizují dojezd efektivním využíváním energie pro funkce topení, ventilace a klimatizace.

Zdrojem hnací síly je elektromotor o výkonu 81,4 kW, který poskytuje okamžitý točivý moment 285 N.m. přenášený na přední kola prostřednictvím jednostupňového redukčního převodu. Soul EV akceleruje z 0 na 100 km/h za 11,2 sekundy a nejvyšší rychlost činí 145 km/h.

K nabíjení lze využít jakoukoli elektrickou zásuvku. Palubní nabíječka na střídavý proud s výkonem 6,6 kW umožňuje plné nabití akumulátoru během pěti hodin. Osmdesátiprocentního nabití lze dosáhnout za pouhých 25 minut s nabíječkou o výkonu 100 kW na stejnosměrný proud (33 minut při 50 kW).

Nový Soul EV obdržel jako první automobil na světě ekologický certifikát UL, který dokládá použití 23 942 gramů bioplastů a 10% podíl uhlíku s organickým původem v materiálech. Mezi recyklovatelné materiály v interiéru modelu Soul EV patří bioplasty, biopěny, biotkaniny a bioplsti na bázi PET z organických surovin. Používané materiály mají nízký obsah těkavých organických látek. Uplatnění nalézají také nově vyvinuté antibakteriální materiály a laky.

Zdroj: www.ifleet.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů