Středa, 24. dubna 2024

Krátce z EU

Krátce z EU

Evropská komise dnes vydala vyjádření, podle něhož je systém podpory výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů v ČR v souladu s pravidly státní pomoci EU. Komise ve své zprávě uvádí, že systém podpory přispívá k dosažení cílů EU v oblasti energetiky bez toho, aby narušoval tržní podmínky. Zavedený systém poskytuje záruku výkupních tarifů a zelených bonusů na elektřinu, která je získávána prostřednictvím solární, vodní nebo větrné energie, biomasy, bioplynu a geotermální energie. Zpráva se vztahuje pouze na zařízení, která byla uvedena do provozu od 1. ledna 2013.

Nová pravidla, která členským zemím Evropské unie dají v budoucnu právo si samy rozhodnout o možnosti pěstovat na svém území geneticky modifikované plodiny (GMO), včera v Bruselu podpořili ministři životního prostředí osmadvacítky. Problematiku nyní po letech posunuli tak, aby se věcí letos na podzim mohl začít zabývat nově složený Evropský parlament.

Příspěvek na obnovitelné zdroje energie, který platí němečtí spotřebitelé v cenách elektřiny, je příliš vysoký a je třeba ho snížit. Na jednání v Berlíně se na tom shodli premiéři německých spolkových zemí. Nepřímo také podpořili vládní návrh, aby příspěvek začali částečně platit i ti spotřebitelé, kteří si dodávky elektřiny pro svou potřebu zajišťují pomocí solárních panelů sami.

Konfederace evropského podnikání BUSINESSEUROPE se vyjádřila k přijetí nové strategie energetické bezpečnosti, kterou tento týden zveřejnila Evropská komise a kterou budou na červnovém zasedání Evropské rady projednávat také vedoucí představitelé EU. I s ohledem na dění na Ukrajině je dle BUSINESSEUROPE nákladově efektivní strategie energetické bezpečnosti nezbytná. Zvyšování a diverzifikaci zdrojů energie jak z vnitřního tak vnějšího hlediska označuje jako krok správným směrem a navrhuje zabývat se také potenciálními novými zdroji energie, jako je například břidlicový plyn.

Výbor stálých zástupců COREPER dnes vyjádřil svoji podporu dohodě upravující směrnici o jaderné bezpečnosti, kterou již v dubnu tohoto roku podpořil Evropský parlament. Nová směrnice je založena na nejnovějších mezinárodních normách a klade si za cíl snížit bezpečnostní rizika a zvýšit informovanost veřejnosti ohledně úrovně bezpečnosti v jaderných elektrárnách. Směrnici musí nyní formálně schválit Rada.

Evropská komise dnes představila novou strategii pro posílení bezpečnosti dodávek energie. Hlavními body strategie jsou dokončení vnitřního energetického trhu EU, modernizace energetické infrastruktury, diverzifikace vnějších dodávek energie, posílení nouzových mechanismů, zvýšení domácí výroby energie a zlepšení energetické účinnosti. Důraz je také kladen na koordinaci vnitrostátních energetických politik a jednotné vystupování při jednání s vnějšími partnery. Předloženou strategii projednají vedoucí představitelé EU na zasedání Evropské rady na konci června.

Celou strategii naleznete zde

Skončilo dvoudenní plenární zasedání Evropského hospodářského a sociálního výboru (EHSV), které se věnovalo převážně otázkám změny klimatu a energetice. EHSV vydal stanoviska k rámci politiky pro klima a energetiku v období 2020-2030, systému EU pro obchodování s povolenkami na emise skleníkových plynů, průzkumu a těžbě uhlovodíků s využitím frakování a ke sdělení o cenách energie a energetických nákladech.

Stanoviska naleznete zde

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů