Úterý, 19. března 2024

Ministerstvo životního prostředí zrušilo souhlasné stanovisko EIA pro Letiště Vodochody

Ministerstvo životního prostředí zrušilo souhlasné stanovisko EIA pro Letiště Vodochody

Na základě četných podnětů od starostů, občanů, občanských iniciativ i odborníků přistoupilo před několika týdny Ministerstvo životního prostředí k analýze dříve vydaného souhlasného stanoviska k posouzení vlivů provedení záměru na životní prostředí (EIA) projektu rozšíření Letiště Vodochody.

Tým Ministerstva životního prostředí pod vedením náměstkyně Bereniky Peštové zkoumal v posledních týdnech různé aspekty vydaného souhlasného stanoviska, které MŽP vydalo v říjnu 2013. Závažné nedostatky vydaného souhlasného stanoviska byly zjištěny u nedostatečného vypořádání připomínek v oblasti vodního hospodářství a u posouzení vlivů hlukové zátěže. Obě tyto oblasti mají zásadní dopady na životní prostředí, a proto jejich nedostatečné vyhodnocení mohlo mít zásadní vliv na povahu stanoviska.

"Na základě zjištění o závažných vadách stanoviska, Ministerstvo životního prostředí toto stanovisko zrušilo," oznámila dnes náměstkyně ministra Berenika Peštová.

Pokud jde o konkrétní vady, které vedly ke zrušení stanoviska, jde o zcela nedostatečné vypořádání připomínek k vyhodnocení hydrogeologické situace v oblasti a ke způsobu odvodnění letiště. Nebylo přesvědčivě a logicky vysvětleno, jak je garantováno, aby se všechna voda mohla bez problémů vsáknout nebo odtéct kanalizací a oblast nebyla zasažena podmáčením a sesuvy území nebo např. rizikem kontaminace vody vzhledem ke starým ekologickým zátěžím v místech vsaku. Nebylo ani jednoznačně prokázáno, zda vodohospodářské řešení navržené v rámci procesu EIA je technicky vůbec možné realizovat.

Z hlediska hlukové zátěže byly nesprávně vyhodnoceny hlukové limity a zcela nedostatečně bylo zohledněno, že k již nyní překračovaným limitům z dopravy na pozemních komunikacích přibude ještě hluková zátěž ze zamýšleného letiště a jaké to bude mít dopady.

Uvedená pochybení shledalo MŽP natolik závažnými vadami, že nemohlo učinit jinak než v souladu s platnou legislativou stanovisko zrušit.

K přezkoumání a zrušení stanoviska došlo v souladu s ustanovením správního řádu, konkrétně s § 156 odst. 2. a s § 98. Oznamovatel záměru, Letiště Vodochody, a. s., může proti rozhodnutí ministerstva podat tzv. rozklad (opravný prostředek proti rozhodnutí ministerstva), a to do 15 dnů od doručení usnesení o zrušení stanoviska. V případě, že tak oznamovatel učiní, bude dalším krokem rozhodnutí ministra o rozkladu, který usnesení o zrušení stanoviska potvrdí, změní nebo zruší.

Nabude-li usnesení o zrušení stanoviska právní moci, pak bez souhlasného stanoviska EIA nebude oznamovatel, Letiště Vodochody, a. s., moci pokračovat v krocích vedoucích k realizaci záměru.

Text usnesení o zrušení stanoviska najdete na stránkách MŽP: www.mzp.cz pod kódem MZP257 v sekci Stanovisko.

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů