Čtvrtek, 28. března 2024

Číslo týdne: 8 miliard by mohlo jít do Zelené úsporám

Číslo týdne: 8 miliard by mohlo jít do Zelené úsporám

Poslanci a poslankyně Výboru pro životní prostředí projednají dnes novelu zákona o emisním obchodování [1]. Právě výnosy s emisních povolenek jsou hlavním zdrojem programu Nová zelená úsporám. Z analýzy Ministerstva životního prostředí ČR vyplývá, že výnosy z aukcí povolenek v letech 2015-2016 budou přibližně 8 miliard korun [2].

Ale zákon zatím směřuje do zateplování pouze třetinu plánovaných výnosů. Pokud poslanci a poslankyně financování nezvednou, podaří se do roku 2020 srazit zbytečně vysoké účty za dovážený plyn či špinavé uhlí domácnostem jen ve dvacetině z půldruhého milionu dosud nezateplených domů.

Sobotkova vláda navíc zvýšení financí pro Novou zelenou úsporám slíbila ve svém programovém prohlášení [3].

Podle propočtů a na základě zkušeností s podobnými programy je třeba k využití potenciálu úspor v českých budovách celková dotační podpora na úrovni 16 miliard korun ročně [4]. Podle studie ekonoma Miroslava Zámečníka by takový objem státních investic přinesl státu ročně 12,5 miliard (díky vyššímu výběru daní a nižší nezaměstnanosti) a vytvořil 31 000 pracovních míst [5]. Domácnosti, obce a firmy by v roce 2020 měly roční účty za teplo o 11,5 miliardy nižší než nyní [6].

Emisní povolenky však samotné nezajistí dostatek peněz. Dalším zdrojem pro zateplování se musí stát aktuální fondy Evropské unie - na energetické renovace bytových domů a veřejných budov by z nich podle podnikatelů a ekologických organizací mělo být do roku 2020 vyčleněno 10 miliard korun ročně [7].


Jiří Koželouh, energetický expert Hnutí DUHA, řekl:

"Poslanci a poslankyně mohou zítra navrhnout, aby v příštích dvou letech bylo zatepleno třikrát více domů. Čtyřmilionová a stabilní Nová zelená úsporám spolu s fondy EU dokáží rozhýbat stavebnictví, zvýšit příjem státu z daní a vytvořit přes třicet tisíc nových pracovních míst ve všech regionech."

"O směřování peněz z povolenek by měli uvažovat nejen poslanci a poslankyně vládních stran, které slíbily více podporovat zateplování. Shoda na ekonomicky a ekologicky přínosném opatření je napříč stranami. Ale je potřeba přestat o tom jen mluvit a začít investovat."


Kontakty:

Jiří Koželouh, program Energetika, suroviny, ekonomika; telefon 723 559 495, email jiri.kozelouh@hnutiduha.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů