Čtvrtek, 25. dubna 2024

Česko dál rozumně podporuje biopaliva. Díky novému programu získá segment stabilitu

Česko dál rozumně podporuje biopaliva. Díky novému programu získá segment stabilitu

Jako krok správným směrem, který zajistí stabilitu celého biopalivářského segmentu, tak hodnotí nový Víceletý program biopaliv pro roky 2015 - 2020, u kterého už chybí jen podpis Vlády ČR zástupci Českého sdružení pro biomasu a Svazu výrobců bionafty. Pozitiva, která tato nová legislativa přináší nejen výrobcům biopaliv, ale i zemědělcům, řidičům ale i čerpadlářům představili na tiskové konferenci, která se uskutečnila 17. června v Praze.

Tento dokument navazuje na "Víceletý program podpory dalšího uplatnění biopaliv v dopravě" schválený vládou ČR dne 25. února 2008, který vstoupil v platnost dne 1. července 2009 a v červnu 2015 mu vyprší platnost. Jeho hlavními cíli je postupně snížit emise skleníkových plynů z pohonných hmot o 6 % do konce roku 2020 a zajistit v roce 2020 podíl alespoň 10 % konečné spotřeby energie v dopravě energií z obnovitelných zdrojů, tj. biopalivy a elektrickou energií.

Soulad mezi těmito cíli, obdobně jako v současnosti naplňovaném víceletém programu, mají zajistit dodávky nejen nízkoprocentních směsí v motorové naftě a motorových benzínech v souladu s příslušnými technickými normami, ale nadále také dodávky standardizovaných vysokoprocentních směsí biopaliv a čistých biopaliv, které splňují kritéria udržitelnosti potvrzená certifikátem. Jde především o zachování podpor na již rozšířená biopaliva jako je směsná motorová nafta SMN 30, čistá bionafta B100 a palivo E85.

"Prodloužení podpor na biopaliva o dalších 5 let není příznivou zprávou jen pro výrobce biopaliv a celé biopalivářské odvětví průmyslu, které se tímto krokem po dlouhé době stabilizovalo a které v současnosti zaměstnává více než 6 000 lidí," hodnotil vedoucí informační kampaně Biopaliva frčí Jiří Trnka.

Nový Program prakticky navazuje na současný model podpory, tj. s nulovou spotřební daní na čistá standardizovaná biopaliva (B100, čistý rostlinný olej, bioplyn) a úlevu na spotřební dani u vysokoprocentních směsí ve výši odpovídající množství biosložky ve směsi. Program předpokládá mírný rostoucí trend spotřeby v současnosti používaných čistých a vysokoprocentních biopaliv - B100, B30 a E85 a od roku 2016 také uplatnění etanolu E95, čistého rostlinného oleje a bioplynu.

"Podpora biopaliv dle tohoto dokumentu přináší pozitiva pro řadu segmentů české společnosti. Například u zemědělců je odbyt jejich komodit pro výrobu biopaliv vítanou příležitostí pro diverzifikaci jejich aktivit. Opomíjí se i fakt, že vedlejší produkty z výroby biopaliv jsou dnes nezbytnou složkou výživy hospodářských zvířat. Pozitivním signálem je i pro řidiče, kteří zareagovali na nabídku biopaliv u čerpacích pump a investovali do přestaveb jejich vozidel," vysvětlil Trnka.

"Výhodná je i pro čerpadláře, kteří v biopalivech našli vítané zpestření jejich nabídky, pro zcela nový trh přestavbářů vozidel na biopaliva, ale i firmy, které biopaliva využívají v rámci svých vozových parků, a které jim dávají nezanedbatelnou konkurenční výhodu," uzavřel vedoucí kampaně Biopaliva frčí vyčerpávající seznam pozitiv.

Program rovněž počítá s rozvojem moderních biopaliv 2. a 3. generace, která jsou vyráběna z nepotravinářských surovin. Pro jejich konkurenceschopnost se i u těchto biopaliv navrhuje plné osvobození od spotřební daně z minerálních olejů.

Dle odhadů uvedených v Programu by za celé období 2015 - 2020 měla celková výše finanční podpory biopaliv dosáhnout výše 11 436 mil. Kč. S ohledem na počty pracovníků v celém sektoru výroby biopaliv a jejich přínos do státního rozpočtu by měl být konečný dopad na státní rozpočet kladný ve výši 4 133 - 5 853 mil. Kč.

"Biopaliva se v podmínkách České republiky staly součástí našeho života, která šetří nejen naše životní prostředí, ale i naše peněženky a která jsou díky svým vedlejším efektům neutrální ve vztahu ke státnímu rozpočtu," dodal Trnka.

S přípravou nového Programu Česká republika začala s dostatečným předstihem, aby se podpory v něm obsaženém zvládly posoudit a schválit Evropskou komisí ještě před vypršením původního Programu, tj. do konce června 2015. Tím bude zajištěna kontinuita dodávek biopaliv na trh a nedojde k nežádoucímu přetržení dodavatelsko-odběratelských vztahů, které by mohlo ohrozit povinnosti dodavatelů paliv vyplývající ze současné legislativy. Evropská komise bude náš nový Program posuzovat už podle nových Pokynů ke státní podpoře v oblasti životního prostředí a energetiky na období 2014 - 2020.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů