Pátek, 19. dubna 2024

Sociální demokraté navrhují recyklační slevu pro obce, které hodně třídí

Sociální demokraté navrhují recyklační  slevu pro obce, které hodně třídí

Socialni demokrate dnes ve snemovne navrhli, aby obce, ktere hodne tridi a recykluji, mely slevu na poplatcich za skladkovani zbytkovych odpadku.

Poslanci Robin Bohnisch, Vaclav Zemek, Pavlina Nytrova, Ladislav Sincl a Zuzana Kailova navrh dnes predlozili pri projednavani zakona o odpadech.

Ma slouzit jako reseni namisto pozmenovaciho navrhu, ktery prosazuji politici z ANO a jenz nasmeruje odpadky do velkych spaloven.

Takzvanou recyklacni slevu pred nekolika lety navrhlo Hnuti DUHA [1]. Obce, kde vznika velmi malo zbytkoveho odpadu, budou platit nizsi sazbu za jeho skladkovani. Bude tudiz motivovat radnice, aby po vzoru uspesnych evropskych mest rodinam usnadnily trideni - takze separovat odpad bude nejen spravne, ale take snadne. Mohou take umoznit domacnostem, aby tridily takzvany bioodpad: zbytky z kuchyne ci travu a listi ze zahrad.

Ministr zivotniho prostredi Richard Brabec v dubnu ujistoval, ze recyklacni sleva bude v jeho navrhu odpadoveho zakona obsazena [2].

Sousedni Nemecko recykluje uz 65 % komunalniho odpadu - ale v Ceske republice je to pouze zhruba 30 %, takze statisice tun kvalitnich, recyklovatelnych materialu kazdorocne konci na skladkach nebo se pali. Zeme je proto zbytecne zavisla na tezbe a dovozu surovin.

Socialne demokraticky navrh take pozmenuje nektere dilci klauzule navrhu ANO, povetsine podle pripominek, ktere prisly na ministerstvo zivotniho prostredi. Prebira rovnez nektere jeho nekontroverzni body.

Poslanec Robin Bohnisch (CSSD) rekl:

"Pokusil jsem se z revolucniho navrhu pana poslance Oklestka udelat spise navrh evolucni. Nechal jsem do nej zapracovat maximum pripominek k puvodnimu navrhu, ktere dosly od mnoha dotcenych firem, organizaci a obci, a sestavit co mozna nejprijatelnejsi kompromis."

Ivo Kropacek, odpadovy expert z Hnuti DUHA, rekl:

"Recyklacni sleva by motivovala radnice, aby rodinam usnadnily trideni odpadu. Obce, ktere hodne recykluji, budou mit mensi sazbu za skladkovani zbytkovych odpadku."

"Ceske obce a mesta kazdorocne vyhazuji na skladky nebo pali statisice tun kvalitnich, recyklovatelnych surovin. Lepsi recyklace snizi nasi zavislost na dovozu drahych komodit."


Kontakty:

Ivo Kropacek,
Hnuti DUHA, telefon 604 207 302, email ivo.kropacek@hnutiduha.cz
Vojtech Kotecky, telefon 604 202 470, email vojtech.kotecky@hnutiduha.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů