Pátek, 26. dubna 2024

Děčínský přístav Rozbělesy se stal dějištěm incidentu, jež si vyžádal zásah vojenských chemiků

Děčínský přístav Rozbělesy se stal dějištěm incidentu, jež si vyžádal zásah vojenských chemiků

Děčínský přístav Rozbělesy se stal ve středu 18. června dějištěm incidentu, který si vyžádal zásah vojenských chemiků.

Jindy poklidné přístaviště se nyní hemžilo osobami v protichemických oděvech, levý břeh Labe zaplnila vojenská technika. Zadržené podezřelé plavidlo ukrývalo ve svých útrobách ilegální chemickou laboratoř. "Během námořního cvičení aliančních sil byla zadržena loď, která nebyla označená vlajkou. Po jejím odtažení a následné prohlídce objevila francouzská jednotka nelegální laboratoř," popsal situaci zástupce velitele praporu major Jaroslav Dohnálek. Naštěstí se jednalo pouze o jeden z námětů čtrnáctidenního cvičení příslušníků libereckého 312. praporu radiační, chemické a biologické ochrany a vojáků chemických odborností Vzdušných sil Armády České republiky. Ti se sjeli na posádkové cvičiště chemického vojska v Tisé, aby v sestavě osádek sladili svoji činnost během plnění odborných úkolů.

Cvičení tentokrát probíhalo podle scénáře SKOLKAN, který vychází z prostředí rozvinutých ekonomik a umožňuje cvičit a testovat schopnosti NATO vést operace ve složitém prostředí. Alianční jednotky měly za úkol plánovat a zahájit operaci k obnově a udržení bezpečnosti a teritoriální nezávislosti členského státu (Estonie). Úkolem praporu radiační, chemické a biologické ochrany, který byl nasazen na území smyšleného státu Estonie bylo komplexně zabezpečit alianční jednotky v oblasti ochrany proti zbraním hromadného ničení během operace. Chemici měli možnost procvičit široké spektrum dovedností, kterými ve své odbornosti disponují.

Nemilé překvapení skrývalo i další odtažené plavidlo, na jehož palubě se povalovaly poškozené sudy se zapáchajícím vytékajícím obsahem. Chemici nejdříve provedli radiační a chemický průzkum nákladních lodí, poté odebrali vzorky nebezpečného materiálu a ty následně analyzovali v laboratoři. Po splnění úkolů v "zamořeném" prostoru využili k vlastní dekontaminaci malý dekontaminační stan a k dekontaminaci techniky zařízení nově zavedené do výzbroje jednotky. "Výhodou zařízení k dekontaminaci bojové techniky LINKA 08 je obsluhou dálkově ovládaný rám, který se přizpůsobí výšce a šířce vozidla," popsal major Dohnálek.

Tak jako minulý rok, i letos budovali vojáci místo dekontaminace osob. Děti z místních základních škol, a to z Litoměřic a Libouchce, simulovaly kontaminované osoby. Chemici si tak prověřovali zvládnutí velkého počtu zasažených, a také organizaci během dekontaminace. Děti se zase cvičení zúčastnily v rámci přípravy občanů k obraně státu, kterou mají povinně ve školních osnovách.

Do praporního cvičení se zapojili i vojáci chemických odborností vzdušných sil z Čáslavi, Sedlece-Vícenic u Náměště nad Oslavou, Staré Boleslavi a Strakonic. "Naše družstvo radiačního a chemického průzkumu se schází čtyřikrát ročně na soustředěné přípravě a jednou ročně na dvoustupňovém nácviku," popsal výcvik chemiků u 22. základny vrtulníkového letectva náčelník skupiny přípravy a výcviku kapitán Jakub Čada. Výcvik družstva s libereckou jednotkou hodnotí jako velmi přínosný: "V rámci rozehry plníme všechny úkoly v sestavě praporu jako jeho organická jednotka. A navíc máme možnost se během výcviku seznámit s vybavením libereckých kolegů."

ZDROJ: http://www.acr.army.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů