Pátek, 26. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Jihočeská univerzita otevře svou polární stanici na Špicberkách, kde se dlouhodobě věnuje výzkumu v několika vědeckých disciplínách. Náklady na nákup objektu a jeho vybavení činily 30 milionů korun. Vědci z Jihočeské univerzity doposud na Špicberkách pracovali jen na pronajaté terénní základně. Nový objekt je jedinou českou arktickou polární stanicí. Slavnostní otevření nové stanice se uskuteční 24. června.

Senát schválil návrh zákona o Národním parku Šumava. Jeho plánované rozčlenění do zón nijak nezměnil. Návrh, proti němuž se bouří ekologické organizace a výhrady k němu má ministerstvo životního prostředí, poslal do sněmovny ke schvalování. Senátoři v souladu s dosavadními předlohami navrhli park rozdělit do tří zón.
"Senátoři schválili právní paskvil, jehož skutečným účelem je omezit ochranu přírody a otevřít cenné pozemky záměrům jihočeských kmotrů a jít na ruku developerům. Jde o promyšlený pokus zlikvidovat ochranu posledních zbytků divoké přírody a ve velkém stavět na Šumavě hotely, lanovky a sjezdovky. Poslední šancí je teď už jen veto Sněmovny, které by umožnilo napsat nový návrh zákona. Je navíc tristní, že ve chvíli, kdy se do čela národního parku dostane člověk, který zatím bere správu parku za rozumný konec, schválí Senát takto nebezpečný návrh, který prodá Šumavu developerům," uvádí Jana Drápalová,1. místopředsedkyně zelených.

Čína prý vyslala již druhou ropnou plošinu do sporných vod v Jihočínském moři, které Vietnam vnímá jako svou výlučnou ekonomickou zónu. První těžební plošinu umístila Čína v oblasti v květnu a začala s výzkumem v okolí Paracelských ostrovů. Tento krok Pekingu vedl k prudkému vyostření vietnamsko-čínských vztahů.

Vývoj vozíků Linde se v nejbližší budoucnosti soustředí na pět hlavních oblastí - ochrana životního prostředí, energetická efektivita, pracovní prostředí řidiče, výkon a asistenční systémy.
V oblasti ochrany životního prostředí jde především o minimalizaci emisí. Současné normy pro emise škodlivin ve výfukových plynech spalovacích motorů Stage IIIA a Stage IIIB nahradí pravděpodobně v roce 2019 emisní norma Stage V. Vozíky Linde řady H30-H50 tuto normu s rezervou plní již dnes, řady H14-H25 pak budou od účinnosti normy vybaveny filtry pevných částic. Firma vkládá naděje také do palivových článků na vodík, první vozíky jimi vybavené již jezdí v automobilce BMW.

Úřady členských států Evropské unie mohou samy rozhodovat o hlukovém zatížení na jejich letištích. Evropská komise nemá žádné možnosti zneplatnit rozhodnutí o ochraně před hlukem na jednotlivých letištích anebo na ně mít vliv. Dopravní výbor Evropského parlamentu potvrdil v polovině dubna kompromis evropských institucí v této věci.

Z technických důvodů proběhne ve středu 25. 6. 2014 od 17 hodin mimořádná odstávka všech informačních systémů SFŽP ČR a elektronické pošty. Systémy budou částečně zprovozněny ve čtvrtek 26. 6. od 10 hod, k plnému obnovení provozu dojde v 16 hodin.
Za případné potíže se všem omlouváme.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů