Úterý, 19. března 2024

Budou baterie přímo součástí karosérie

Budou baterie přímo součástí karosérie

Švédové před pár lety představili koncept elektromobilu, jehož baterie funguje jako baterie. Projekt si kladl za cíl zmenšit hmotnost a zvýšit dojezd elektromobilů. Na projektu se stále pracuje, ale na komercializaci "superkarosérie" si ještě nějaký ten pátek počkáme.

Kompozitní díly, ba celé kompozitní karosérie se v automobilech uplatňují čím dal častěji. Kompozitní díly se vyrábí z karbonových tkanin, které se pomocí tepla a tlaku spékají dohromady. Technologie výroby kompozitních dílů tak dokáže vytvářet nejrůznější vícevrstvé struktury.

Využití? Automobilka Volvo pracuje na speciální tenké a ohebné baterii, kterou lze vkládat do nejrůznějších kompozitních dílů auta. Baterii lze umístit například do víka zavazadlového prostoru nebo do přední kapoty.

Baterie ve víku zavazadlového prostoru je schopná zastoupit klasickou 12V baterii, a to s 50% úsporou hmotnosti. Podle propočtů Volva navíc důsledné uplatnění této technologie umožní snížení hmotnosti elektromobilů o 15 %.

Švédský KTH Royal Institute of Technology příšel s pokročilejším řešením - odvolávající se na původní vizi "bateriové karosérie". Tvrdí, že vodivá uhlíková vlákna kompozitních dílů mohou sloužit nejen jako materiál karosérie, ale také přímo jako elektroda v li-ion bateriích.

Budoucí kompozitní díly mohou mít v mikrostrukturách ukryté lithium. Přitom základní uhlíkové vlákno se bude chovat jako dobrý vodič - elektroda. Podle Jacquese, testovaný kompozitní materiál měl vynikající mechanické vlastnosti, byl lehký a měl souvislý povrch.

ZDROJ: hybrid.cz, kráceno

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů