Čtvrtek, 28. března 2024

STUDUJTE JEDINEČNÝ OBOR - KONZERVACE PŘÍRODNIN

STUDUJTE JEDINEČNÝ OBOR - KONZERVACE PŘÍRODNIN

Fakulta lesnická a dřevařská České zemědělské univerzity v Praze nově otevřela tříletý bakalářský studijní program "Konzervace přírodnin a taxidermie". V současné době není na území České republiky žádný jiný studijní obor podobného či příbuzného zaměření.

Tento profesní obor je koncipován tak, aby budoucím studentům poskytl univerzitní vzdělání v oblasti uchovávání přírodnin (rostlin, hmyzu) a taxidermie - čili v umění preparace živočichů (bezobratlých i obratlovců - savců, ptáků, ryb a obojživelníků), dále v jejich prezentaci odborné i široké veřejnosti (tvorba expozic) a jejich následné správě a údržbě. Obor se podařilo akreditovat v květnu, takže budoucí uchazeči si mohou podat přihlášku do druhého kola přijímacího řízení, které trvá do 10. července 2014.

Studenti se budou detailně zabývat biologickými, technickými, ekonomickými i právními aspekty tohoto odvětví. Z velké části bude výuka zaměřena především na praktické získávání zkušeností a zdokonalování v konzervaci přírodnin a preparátorských metodách (taxidermii). Studijní obor si klade za cíl profilovat absolventy, jež budou na trhu práce schopni zastávat funkce kurátorů sbírek, odborných preparátorů přírodnin, organizátorů výstav a muzejních expozic na národní i mezinárodní úrovni. Mohou rovněž najít uplatnění na středních a základních (i vysokých) školách přírodovědného zaměření, kde mohou udržovat historické sbírkové materiály, připravovat nové materiály pro výchovu a vzdělávání mladé generace.

"Důvodem vzniku nového studijního oboru je potřeba kvalifikovaných odborníků v oblasti konzervace a archivace přírodnin, kde v současnosti v důsledku nedostatku péče zanikají historické sbírky a přicházíme tím nejenom o část historie, ale i o cenná data, která lze z takovýchto podkladů stále získávat," říká děkan fakulty prof. Ing. Marek Turčáni, PhD.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů