Čtvrtek, 28. března 2024

Sedmá generace 3/2014: Nadnárodky sobě

V třetím letošním čísle Sedmé generace se mimo jiné dozvíte odpovědi na tyto otázky:

Sedmá generace 3/2014: Nadnárodky sobě

Poučili jsme se z neúspěšných pobídek nadnárodním firmám? Čím hodlá prorazit himálajská korporace Bodhi and Satva´s? Přinese TTIP rovnost, volnost, partnerství? Proč v ukrajinsko-ruském konfliktu fandíme všichni? Jak se žije v ráji chodců? Proč je změna klimatu špatně načasovaná? Jak vybavit děti citlivostí pro souvislosti? Co dělají energetičtí zástupci? Kdy máme být občansky neposlušní? Proč se loví ploutve bez žraloků? Jak vypadá Leviatan jednadvacátého století? V čem si benediktýn notuje s manažerem Pumy? O čem ne/zpívají Zelené koule? Co je napsáno na pohlednici z budoucnosti?

V tomto čísle jsme navštívili bývalý hranický LG.Philips, filipínské ghetto na Smokey Mountain, bezmotorovou amazonskou vesnici nebo tchajwanský trh se žraločími ploutvemi. Přiblížíme též kauzu brněnského Amazonu, transatlantickou dohodu o obchodu a investicích, klimatickou změnu očima Naomi Kleinové, ukrajinsko-ruský konflikt či možnost zákazu experimentů na zvířatech. K rozhovoru jsme si pozvali německou pedagožku Ute Stoltenbergovou, britského energetického konzultanta Tobiho Kellnera, právníka Filipa Gregora a frontmana Zelených koulí Zdeňka Hromádku. V recenzích probíráme Thoreaovu Občanskou neposlušnost a dialog knihy Bůh a peníze, respektive filmy Leviatan a Projekt Příroda. Jako obvykle nechybí ani pozitivní Terrapie a Občanský kalendář.

Seznam všech článků čísla leží zde. V e-verzích a na webu 7.G jako obvykle najdete více fotek či delší verze některých článků. Ve dvou nových fotogaleriích vás Dalibor Mlčák provede tchajwanským trhem se žraločími ploutvemi a příběhem chlapce Jella a jeho matky Nieves z ghetta na předměstí Manily.

Tištěná verze Sedmé generace je k dostání na jednom z prodejních míst, e-verze pak na Publero.com, Floowie.com nebo Rajknih.cz. Informace o předplatném 7.G najdete tady.

Nezapomenutelné léto přeje

redakce 7.G.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů