Pátek, 19. dubna 2024

Ukrajinské zemědělství vykazuje růst výroby bioplynu

Ukrajinské zemědělství vykazuje růst výroby bioplynu

Ukrajinské domácí zemědělství disponuje potenciálem výroby 30-40 mld. m3 levného bioplynu, a to především ze slámy obilovin, stébel kukuřice, dřevěných odpadů. Uvedený objem vyžaduje výstavbu 3 tis. nových bioplynových stanic. Během dvou desetiletí existence Ukrajiny jako nezávislého státu bylo zatím postaveno pouze 10 bioplynových stanic.

ilustrační obrázekK nejvýznamnějším projektům patří bioplynová stanice společnosti Danosha (http://www.danosha.com.ua/, Ivano-Frankovská oblast), která funguje na základě metanu z odpadů vepřínu; zařízení společnosti Ekoprod, kde surovinou slouží hnůj dobytka a rostlinné odpady; stanicí o kapacitě 4 MW disponuje výrobce kuřecího masa Mironovskiy khleboprodukt (http://www.mhp.com.ua); biostanice na základě výlisků a melasy jsou součástí cukrovarů Astarta-Holding (http://www.astartakiev.com/), Jahotynskiy cukrovyj závod; v současnosti vede výstavbu dvou velkých závodů každý o kapacitě 20 MW domácí výrobce vajec Avangard (http://avangard.co.ua).

Podle předběžných výpočtů Ministerstva agrární politiky Ukrajiny za podmínky výstavby uvedeného počtu zařízení bude stát bioplyn 50-60 USD/tis. m3, zatímco cena ruského plynu v 1. čtvrtletí letošního roku činila 268,5 USD/m3.

V r. 2013 spotřebovala Ukrajina 50,4 mld. m3, z nichž se ruský plyn podílel na cca 30 mld. m3.

Zpracoval kolektiv pracovníků zahraničního zastoupení MPO v Kyjevě.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů