Sobota, 27. dubna 2024

Chile konkretizuje státní podporu pro obnovitelné zdroje energie

Chile konkretizuje státní podporu pro obnovitelné zdroje energie

Chilská vláda prezidentky M. Bacheletové zahájila své funkční období (od března 2014) velmi razantně. Jedním z projektů, na který klade důraz, je strategická reforma rozvoje energetiky s důrazem na obnovitelné zdroje. Současně s oficiálním dokumentem "Agenda de Energía", který je spíše obecně deklarativní, chilská vláda zveřejňuje konkrétní kroky s cílem rozvoje energetiky. Ministr energetiky Máximo Pacheco oznámil, že vláda schválila dalších 43 projektů výroby energie z obnovitelných zdrojů. Z toho připadají 3 projekty na eolickou výrobu elektřiny a 39 na fotovoltaiku. Vláda pro tyto nové elektrárny z obnovitelných zdrojů vyčlenila 11 538 hektarů půdy v oblastech Arica, Parinacota, Tarapacá, Antofagasta a Atacama.

Podrobnější údaje o schválených projektech výroby energie z obnovitelných zdrojů lze najít na následujícím web odkazu - včetně podniků, které je realizují (což může mít významnou výpovědní hodnotu pro české firmy, které chtějí podnikat v této oblasti):

Pro lepší orientaci firem z ČR, které mají kapacitu a zájem usilovat o dodávky do chilské energetiky, uvádíme odkaz na existující energetické zdroje z kategorie obnovitelných energií v Chile. Za důležité považujeme rovněž, aby potenciální zájemci o kontrakty v Chile prostudovali popis postupu při schvalování projektů výroby energie z obnovitelných zdrojů v Chile.

Jedním z hlavních koordinátorů postupu chilské vlády při rozvoji výroby energie z obnovitelných zdrojů je již zmíněné "Centro de Energías Renovables CER". Následuje graf CER s údaji o struktuře výroby energie v Chile. Tento graf je spíše obrazem cílového směřování během dvou let.

Graf: Chile a energetika

Rovněž od CER je následující graf zobrazující dynamiku vývoje výroby energie z obnovitelných zdrojů v Chile.

Chile: graf vývoje výroby energie z OZE

Následující tabulka zachycuje v číslech jednotlivé kapacity výroby energie (v MW) z obnovitelných zdrojů v Chile ve stadiích - zleva: Operační, Ve výstavbě, Schválený projekt, Projekt ve stádiu schvalování.

Chile: Kapacity výroby energie z OZE

Základní podmínky pro úspěšný export do Chile

Díky nově uděleným 43 koncesím na výrobu energie z obnovitelných zdrojů Chile (přinesou navíc kapacitu 2.261 MW) dosáhne během dvou let úrovně 7,45% energie z těchto zdrojů z celkové výroby.

Úspěšný export do Chile a zejména úspěšná účast ve státních zakázkách vyžaduje od zahraničních firem vysokou míru profesionální připravenosti a investice. Naprostá většina zahraničních dodavatelů využívá místní pobočky (byť i malé). Bez založení místní pobočky je nesmírně obtížné splnit podmínky lukrativních výběrových řízení. Proto doporučujeme všem firmám z ČR, které mají vážný zájem o chilský trh zřízení malé místní pobočky. Při zřizování místní pobočky se vyplatí kontrahovat služby některé z poradenských firem (může to ušetřit finanční ztráty vyplývající z mylných kroků). ZÚ Santiago de Chile je připraven českým firmám dát návrhy seriózních poradenských a právních firem.

Další důležitou podmínkou je, aby se zahraniční firma registrovala v systému státní akviziční agentury ChileCompra, která zprostředkovává většinu státních zakázek, například v roce 2013 to bylo v hodnotě převyšující 10 mld. USD. Na webové stránce ChileCompra najdou zahraniční firmy instrukce, jak se registrovat do systémů nabídek MercadoPublico.cl., případně na dalším odkazu. Jednou z možností registrace potenciálních dodavatelů do chilské energetiky je rovněž tento odkaz.

Veškerá strategicky důležitá komunikace a nabídky se musí uskutečňovat ve španělštině. To favorizuje firmy ze španělsky mluvících zemí, nicméně když úspěšní exportéři z USA, Velké Británie, Německa a Holandska dokáží tuto bariéru zdolat, neměla by to být obtížná překážka ani pro české firmy.

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky v Santiagu de Chile (Chile).

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů