Čtvrtek, 28. března 2024

Chřibské lesy přišly o tisíce kubíků dřeva

Chřibské lesy přišly o tisíce kubíků dřeva

CHŘIBY - Deset tisíc krychlových metrů porostů, to je množství, které podle odhadu lesáků bude nutné ve chřibských lesích vytěžit jako polomové, a to v důsledku náhlého sněhového přívalu z noci 19. na 20. března. Tehdy ve vyšších polohách Chřibů, na Brdu a Bunči přibylo až padesát centimetrů sněhu. Jedná se o pětinásobek poškozených dřevin, které v chřibských lesích padly za oběť orkánu Kyrill, který se přehnal nad Českou republikou o dva měsíce dřív. Na základě zjištění deseti revírníků o tom informoval vedoucí Lesní správy Buchlovice Zdeněk Zálešák.

"Za jedinou noc a den nečekaně napadlo místy až padesát centimetrů mokrého sněhu. Ten nejvíce poškodil mladé lesní porosty ve věku do 40 let v revírech Jankovice, Velehrad a Buchlov. Z pětasedmdesáti procent polámal těžký sníh mladé borovice. V nadmořské výšce 300 až 400 metrů lámal i vrcholky smrků nejrůznějšího věku. Na stojících polámaných smrkových pahýlech zůstalo někde jen několik zelených větví a právě takto oslabené stromy, ale i ty s vrcholkovými zlomy, mohou být rájem pro kůrovce," vyjádřil své obavy Zálešák.

Pozornost revírníků je nyní zaměřena na co nejrychlejší zpracování smrkových polomů, na něž může kůrovec zaútočit. "Mrtvý les po kůrovci zhoršuje také čistotu ovzduší, a to i daleko za jeho hranicemi," upozornil Ivo Vicena, soudní znalec pro lesy a jejich ekonomiku a zároveň specialista pro ochranu lesa. Nejvíce nebezpečný by pak kůrovec mohl být na jaře zejména ve smrkových lesích. Najít v nich stromy, v jejichž korunách jsou ulomené visící vrcholky, bude však pro lesáky velmi náročné.

"Zákon nám ukládá, abychom kalamitní smrkovou hmotu, která je kůrovcem nejvíce ohrožena, zlikvidovali přednostně, nejpozději však do 30. června. U prolámaných borových porostů takové nebezpečí nehrozí," upřesnil vedoucí lesní správy. Některé mladé jehličnaté porosty dostaly po nedávném přídělu mokrého a těžkého sněhu poslední ránu. Plochy, na nichž zůstaly jen pahýly, budou muset lesáci kompletně zbavit dřevní hmoty a pak je znovu zalesnit. "Polomy v mladých borových porostech jsme nabídli zčásti ke zpracování samovýrobcům, silnější dřevní hmotu zpracovávají specializované firmy tak, aby nedošlo k jejímu znehodnocení," dodal Zálešák.

http://zlin.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů