Sobota, 20. dubna 2024

Kupujte úsporné spotřebiče

Kupujte úsporné spotřebiče

 

Elektrospotřebiče se staly nedílnou součástí našeho života. Usnadňují nám každodenní povinnosti, pomáhají při práci a starají se o zábavu. Jejich vývoj se neustále zrychluje a cenově jsou čím dál dostupnější. Při jejich výběru se řídíme jejich vlastnostmi, značkou a cenou. Ekologické centrum Most upozorňuje také na důležité kritérium, kterým je energetická spotřeba.

Počet elektrospotřebičů v domácnostech se neustále zvyšuje a s ním i účet za elektřinu. Ne každý si ale uvědomuje, že některé přístroje spotřebovávají elektřinu, i když jsou vypnuté. Jedná se o tzv. stand-by režim. Týká se hlavně televizorů, audio a videotechniky. „Nechceme-li přispívat k plýtvání energií, když elektroniku nevyužíváme, můžeme zvolit elegantní řešení – společné vypínání pomocí prodlužovacího kabelu s vypínačem. Ušetřit tak můžeme za rok i několik stovek korun.“ uvedla Hana Vítová, dispečerka Ekologického centra Most, které poskytuje bezplatnou ekoporadenskou službu pro veřejnost a pořádá pro školy výukové programy o ekoznačení. Změníme-li svůj přístup k používání a nákupu spotřebičů, ovlivníme tím nejen poptávku po šetrnějších spotřebičích, ale i celkovou spotřebu energie. Domácnosti totiž spotřebovávají zhruba 22% celkových energetických zdrojů (tedy všech paliv, tepla i elektrické energie) a na konečné spotřebě elektrické energie se podílejí dokonce více než 27%.

Při výběru elektrospotřebičů jsou nám dobrým vodítkem energetické štítky. Najdeme zde základní údaje o jeho vlastnostech a ekonomičnosti provozu. Štítky jsou opatřovány automatické pračky, sušičky prádla, ledničky, mrazničky, myčky nádobí, elektrické trouby, elektrické ohřívače vody a zdroje energie. Kategorie A označuje ty nejlepší a nejúspornější. Spotřebiče v kategorie G jsou nejméně úsporné. Pro chladničky a mrazničky hledejte energetickou třídu A .  Jejich spotřeba energie je ještě o čtvrtinu nižší, než je spotřeba přístroje třídy A. Je proto dobré vědět, že nejvíce energie v domácnosti spotřebuje chladnička a mraznička, které máte neustále zapnuté v zásuvce. Právě u nich je možné zaznamenat největší skoky ve snižování spotřeby energie. U pračky a myčky je rozhodujícím kritériem také spotřeba vody. Světelná pohoda je důležitým faktorem naší společnosti. Kde jsou doby, kdy se ke svícení musela používat svíčka nebo petrolejová lampa. Naštěstí si dnes domů i do kanceláře můžeme pořídit energeticky úsporné zářivky  oproti klasickým  a ušetříme tím 70-80% energie. Jen pro informaci, místo 100 W klasické žárovky se doporučuje používat 23 W zářivka, která za deset let ušetří až 3000 korun. Pokud zvolíme vhodný spotřebič a chováme se při jeho obsluze podle doporučení výrobců zjistíme, že pravidelné stoupání cen energie nemusí mít až tak výrazný cenový dopad na naší peněženku. Zajímalo nás zda i na mosteckém magistrátu používají výrobky šetřící energii: „Používáme úsporné spotřebiče, LCD monitory a žárovky “, uvedla Zdena Brotánková, vedoucí odboru vnitřní správy. Ani mostecké školy nejsou v tomto směru pozadu. Většina z nich má v počítačových učebnách LCD monitory a samozřejmě i úsporná zářivková tělesa. „Důležité je také vést děti k tomu, aby zhasínaly, když opouštějí učebnu.“ dodala Hana Vítová.

Co ale se spotřebiči, které doslouží? Zákon ukládá výrobcům a dovozcům povinnost postarat se o svoje výrobky po skončení jejich životnosti. Spotřebitel tak může vzít svůj starý spotřebič a bezplatně ho odevzdat k recyklaci ve sběrném dvoře, v obchodě, kde jej koupil, nebo na jedno z mnoha dalších sběrných míst. Informace o sběrných dvorech na Mostecku Vám sdělí prostřednictvím Zeleného telefonu 800 195 342 pracovníci ekologického centra. Na této lince se můžete dozvědět i více informací o ekospotřebitelství.

Autorka článku:
Hana Vítová, dispečerka Ekologického centra Most

Doplňující informace:

Výrobky zpětného odběru dle zákona o odpadech jsou:

ledničky, mrazničky, pračky, sušičky, myčky, pečící zařízení, sporáky, mikrovlnné trouby, elektrické radiátory, elektrické ventilátory, vysavače, šicí stroje, žehličky, topinkovače, fritovací hrnce, váhy, hodiny, kávovary, televizní přijímače, videa, DVD, radiopřijímače, hifi-věže, reproduktory, ovladače, domácí kina, sluchátka, videokamery, fotoaparáty včetně příslušenství, PC, PC monitory, notebooky, telefonní přístroje, faxy, tiskárny, kopírky, kalkulačky, herní konzole, videohry, elektrické hračky, zářivky a ostatní osvětlovací zařízení, aj..
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů