Čtvrtek, 28. března 2024

PÁLAVA - přírodní perla Jížní Moravy

PÁLAVA - přírodní perla Jížní Moravy

Kam a jak jedeme?

Pokud bychom pečlivě vybírali 10 největších a nejkrásnějších skvostů naší vlasti,určitě mezi ně zahrneme i Pálavu.Famozní vápencové bradlo táhnoucí se od Mikulova k Dolním Věstonicím je skutěčná  pastva pro oči i pro duši!A když ktomu přidáme vinařskou tradici a nespočet památek,máme o dovolenou postaráno.

Pálava se nachází v severozápadním výběžku Panonské nížiny v nejteplejší a téměř nejsušší oblasti České republiky, což umožňuje jak pěstování vinné révy, tak výskyt mnoha druhů rostlin, které u nás nikde jinde nerostou. Pestrá mozaika skalních suchých trávníků, lemových společenstev, suchomilných křovin a teplomilných doubrav na svazích Děvína, která vznikla z části pod vlivem pastvy, se označuje jako krasová lesostep. Na plošinách Milovického lesa převládají rozvolněné sprašové doubravy s druhově bohatým bylinným podrostem, na severně orientovaných svazích a v údolích je nahrazují panonské dubohabřiny. V okolí Křivého jezera v nivě Dyje zůstaly zachovány porosty tvrdého luhu s dubem letním a jasanem úzkolistým a nevelké plochy zaplavovaných luk. Na západním břehu rybníka Nesytu u Sedlece dosud přežívají zbytky slanomilné vegetace, která byla v minulosti na zasolených pastvinách jižní Moravy téměř běžná.

Území CHKO Pálava je od roku 1986biosférickou rezervací (BR). Do roku 2003 existovala BR Pálava, která byla územně totožná s CHKO Pálava, od roku 2003 se Pálava stala významnou součástí nově vzniklé BR Dolní Morava (www.dolnimorava.org).Část území CHKO Pálava je také součástí Mokřadů Dolního Podyjí, vyhlášených v roce 1993 a chráněných Ramsarskou konvencí (www.ramsar.org).

Výlet je možné začít ze všech stran.Častá východiska jsou Dolní Věstonice,Pavlov a nebo Mikulov,což doporučuji asi nejvíce.

Hned v Mikulově stojí zato navštívit zdejší zámek kde jsou  expozice o historii Dietrichsteinů a jejich panství. Vystaveny jsou obrazy ze 17. - 20. století,dále Římané a Germáni v kraji pod Pálavou, umístěná ve veřejnosti dosud nepřístupných sklepních prostorách zámku, přibližuje prostřednictvím archeologických nálezů život na Moravě v prvních staletích našeho letopočtu,za návštěvu stojí i zajímavá expozice vinařství s Obřím sudem.

Dominantou města Mikulov je bezpochyby rezervace Svatý kopeček, který nabízí mnoho přírodních i kulturních památek. Jsou zde nádherné bílé skály, svahy pokryté lesem, poutní kostel sv. Šebestiána, zvonice a další duchovní stavby duchovní stavby doploňující zdejší křížovou cestu. Na svazích této rezervace se nachází mnoho chráněných druhů rostlin a proto je od roku 1946 botanickou rezervací a od roku 1992 rezervací přírodní.

Nedaleko centra Mikulov se vypína na vršku zřícenina Kozí Hrádek s rozhlednou.

Na okraji města za návštěvu poté stojí unikátní rezervace Turold a jeskyněmi.Jeskyně Na Turoldu je největší a nejvýznamnější jeskyně Pavlovských vrchů. Délka všech chodeb, síní a dómů přesahuje 1 km. Jeskyně je zvláštní svojí tzv. „turoldskou" výzdobou a je významným zimovištěm netopýrů.

Samotná Pálava potom nabízí několik úžasných míst k zastavení.Za Mikulovem hned stojí osamocená skála zv.Kočičí skála.Pokud vyšplháte na vrcholek skály,otevře se vám nádherný výhled na hlavní hřeben.Hned nejblíže k Vám uvidíte stepní Stolovou Horu a Kočičí Kámen na jejím svahu.Dále Vás zaujme nejvyšší vrchol-Devín.Na svazích Pálavy poté dominují dvě zříceniny a to Sirotčí Hrádek a Dívčí Hrady.Při samotném přechodu nás zaujme i řada skalních útvarů.Například na svazích Devína leží Bradlo a nebo mnohé další skály v mistech zvaných Soutěska a Kotel.

Lidové tradice a vinařství nám připomene např.obec Pavlov nebo Horní Věstonice a archeologické nálezy můžeme obdivovat v muzeu Dolní Věstonice.

Rozhlehlé vodní dílo Nové Mlýny nabízí také možnosti k rekreaci.Využíva se především rekreační oblast Pasohlávky.


Za čím jedeme?

Obdivovat krásy a přírodní scenérie Pálavy,za historii Mikulova a vínem do Věstonic a Pavlova

Zajímavé turistické cíle v okolí: Lednice, Lednicko - valtický areál, Valtice


Jak a kde jsme se najedli a ubytovali?

 K noclehu se dá využít v okolí mnoho penzionů a hotelů.Restaurace a bašty nabízí skvělé jídlo a víno.

V Mikulově je dobré ubytování na hotelu Aurelius.

www.aureliushotel.com

Kousek od hotelu je u silnice Mikulovský Šenk-skvělá hospůdka s grilováním,country muzikou a chutným Budvarem.

Na nocleh a jidlo mohu ještě doporučit pěkný penzion Bouqet v Horních Věstonicích.


Co se nejvíce líbilo a co naopak ne?

Z Pálavy se nám nejvíce líbilo uplně vše.Nemám jedinou připomínku.Prostě super!!


Ostatní informace

Vstupy viz odkazy-

www.caves.cz

www.mikulov.cz

www.rmm.cz

www.jizni-morava.cz

Na zříceniny Dívčí Hrady a Sirorčí Hrádek se neplatí.daň si ale určitě vyberou při zdrcujícím výstupu.

V Dolních Věstonicích zaplatíte za muzeum cca 30kč.

na rozhlednu Kozí Hrádek v Mikulově se dostanete denně, 9-17hod, za dvacku. 


Na výlet vlakem

Do Mikulova nejlépe vlakem z Brna a přestup ve stanici Břeclav.Vláček jede také přes Valtice,kde se dá eventuelně jízdu přerušit a zajít na zdejší zámek.

Pro turisty je také možné východisko nebo cíl vlaková zastávka Popice,na trase Brno-Břeclav.Zde začína červená značka a přes v.n Nové Mlýny Vás dovede až na hlavní hřeben Pálavy.

Autor: RADIM MALÁK

http://www.turistika.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů