Pátek, 29. března 2024

Na chráněná zvířata čeká past. Od politiků

Na chráněná zvířata čeká past. Od politiků

Ochránci přírody nesouhlasí se změnami v zákoně. Sporné návrhy předložil dokonce i výbor pro životní prostředí

Získat povolení k odstřelu rysa nebo vydry by mohlo být v budoucnu až překvapivě snadné. Stačilo by jednoduché zdůvodnění: žerou příliš mnoho srnek nebo ryb. A není to jediné sporné opatření, které by mohly zavést pozměňovací návrhy přiložené k novele zákona na ochranu přírody.

Sněmovna se novelou zabývá už od loňského října. Dosud totiž v Česku platí zákon, který neodpovídá evropským směrnicím. A kdyby v něm Češi nezměnili některé paragrafy, hrozily by jim přísné sankce od Evropského soudního dvora. Pokud ale novela projde i s určitými úpravami, může se hrozba vysokých sankcí vrátit. "Některé z nich opět odporují evropskému komunitárnímu právu," říká Vojtěch Stejskal z katedry práva životního prostředí Právnické fakulty Univerzity Karlovy.

Český svaz ochránců přírody (ČSOP) nejvíce kritizuje návrhy, které předložil poslanec Evžen Snítilý. Na jejich přípravách se podílely i organizace myslivců a rybářů. "Tyto návrhy jsou pro smysl zákona i pro ochranu přírody téměř likvidační," říká Petr Stýblo z ČSOP.

Podle nich by bylo například mnohem snazší než dnes získat povolení k odstřelu chráněných zvířat, jako jsou třeba kormorán, rys nebo vydra. Stačilo by zdůvodnění, že zabijí kvůli jídlu příliš mnoho jiné zvěře.

Na velké škody způsobené právě vydrami nebo kormorány si v posledních letech stěžují chovatelé ryb a rybáři. "My rozhodně nechceme střílet vydry, ty do přírody patří. Ale například kormoráni jsou u nás už natolik přemnožení, že jejich ochrana je na pováženou. A škody jimi způsobené jsou obrovské, z řek kvůli nim mizí třeba lipani nebo pstruzi," obhajuje Jan Štípek z Českého rybářského svazu, proč rybáři pozměňovací návrhy podporují. "Poslanec Snítilý je v téhle záležitosti jako trapná loutka. On vůbec netuší, o čem ty návrhy jsou," míní předseda sněmovního výboru pro životní prostředí a předseda ČSOP Libor Ambrozek. Vyjádření poslance Snítilého se HN nepodařilo získat, nezvedal telefon.

Také Ambrozkův výbor ale předložil ve sněmovně návrh, který by ochranu přírody mohl zkomplikovat. Česká inspekce životního prostředí a další úřady dosud směly zastavit třeba stavbu, která začala ohrožovat okolní chráněnou přírodu. To už by ale nově nemohly. "Návrh je velmi závažným zásahem do kontrolních pravomocí orgánů ochrany přírody," tvrdí Stejskal. A podobně to vidí i sama inspekce životního prostředí. "Navrhovaná změna by omezila možnost preventivně zastavit činnost, která by přírodu narušovala," řekla HN Jitka Jelínková z inspekce. Ambrozek ale nesouhlasí. "Vzniklo to jako kompromis s hospodářskou sférou. Stávalo se, že někdo měl platné povolení a inspekce mu činnost zastavila," tvrdí Ambrozek.

Ochránci přírody se obávají, že kvůli chaosu v návrzích by mohla celá novela spadnout pod stůl.

AUTOR: Jana Sotonová
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů