Sobota, 20. dubna 2024

Třebechovice sází na třídění odpadu, je prý výhodné pro všechny

Třebechovice sází na třídění odpadu, je prý výhodné pro všechny

Třebechovice pod Orebem - Přibližně 1500 pytlů s plasty a až 300 pytlů s nápojovými kartony každý měsíc vytřídí obyvatelé města pod Orebem.

Radnice "pytlový" systém zavedla kromě jiného kvůli nespokojenosti s dřívějším tříděním v kontejnerech, kam někteří lidé odhazovali kde co. Mezi plastem nebo tetrapaky se totiž nacházely třeba staré televizory nebo dokonce uhynulá zvířata.

Pytlový systém je používán v částech města se zástavbou rodinných domů, jinde zůstaly kontejnery. Pytle si lidé vyzvedávají v technických službách, odpad třídí doma a v určený den dají pytle před dům, odkud je odveze specializovaná firma. "Klady výrazně převažují. Nevýhodou je snad jen obtížnější skladovatelnost v domácnostech po celý měsíc a chodníky plné žlutých a červených pytlů ve svozový den," řekl starosta Jiří Němec.

Náročnější na administrativu, ale přesto výhodnější pro město i jeho obyvatele je podle Němce rovněž systém svozu a likvidace komunálního odpadu založený na smluvním vztahu s občany. Vydělávají na něm jednak lidé, kteří kvůli třídění vyprodukují méně směsného odpadu, za jehož odvoz a likvidaci platí. Více je naopak vytříděných druhů odpadu, za něž město získává peníze.

Zdroj:Hradecký deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů