Čtvrtek, 25. dubna 2024

Vodní hamr v Dobřívi se stane národní památkou

Vodní hamr v Dobřívi se stane národní památkou

Dobřív (Rokycansko) - První technickou památkou v Plzeňském kraji, která se stane národní kulturní památkou (NKP), bude od ledna vodní hamr v obci Dobřív na Rokycansku. Objekt mapuje historii podbrdského železářství od 14. století. Zařadí se mezi významné technické památky ČR podobně jako vítkovické železárny. V kraji je dosud 17 NKP, zatím téměř výhradně zámky, hrady a kláštery.

"Vyšší prestiž památky pomůže obci, která kromě nárůstu turistů očekává také větší přísun státních peněz na zvelebování atrakce regionu," řekl starosta obce a předseda mikroregionu Milan Kozlík.

"Hamr byl navržen krajem, nikoli Národním památkovým ústavem, ale odborná složka s tím nemá žádný problém. Je to unikátní připomínka více než pětisetleté tradice podbrdského železářství. Je tam zachován soubor původního nářadí i technického vybavení," uvedla ředitelka odboru památkové péče ministerstva kultury Anna Matoušková.

Dobřív na Rokycansku / vodní hamr - interiér

Dobřív na Rokycansku / vodní hamr - interiér

Vodní hamr je největší a nejvýznamnější památka svého druhu v ČR. Dnešní zděná budova byla postavena začátkem 19. století v místě dřevěných hamrů z let 1658 a 1701. Vybavení pochází také z 19. století. Původně se tam kovaly tyče, po rozšíření technologie od 60. let 19. století těžké nářadí. Železo tam vznikalo od 14. století až do roku 1956.

Dobřív a Chotěšov navrhl kraj, jejich prohlášení podporuje Národní památkový ústav v Plzni. "Povýšený statut rozhodně přispěje k prestiži a nepochybně i k zájmu návštěvníků o památku i o region," řekla jeho ředitelka Ludmila Drncová. Zámecký objekt Červené Poříčí je podle ní ojedinělá ukázka saské renesance, Chotěšov pak barokní klášterní architektury, která je ojedinělá také svým zakomponováním do krajiny. Jízdárna ve Světcích, která patří městu Tachov, je druhou největší ve střední Evropě. Přestože hamr vlastní kraj, bude plzeňský ústav pomáhat s jeho prezentací.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů