Pátek, 29. března 2024

Rys i zmije - ohrožené druhy

Více než třetině druhů zvířat a rostlin světa hrozí vyhynutí. Přírodní krizi se nedaří zastavit.

Rys i zmije - ohrožené druhy

První kočkovitou šelmou, která zcela zmizí z divoké přírody, by se mohl v brzké době stát rys iberský. V několika oblastech Španělska a Portugalska přežívá posledních 84 až 143 dospělých jedinců.

V aktualizovaném Červeném seznamu ohrožených druhů, který každé dva roky vydává Mezinárodní unie na ochranu přírody (IUCN), zaujímá rys iberský místo v kolonce kriticky ohrožených. To znamená, že mu v blízké budoucnosti hrozí úplné vyhynutí.

Pokračující pokles rysí populace má několik příčin, zejména rapidní úbytek králíka divokého, hlavní kořisti rysa. Stavy králíků již od padesátých let decimuje onemocnění myxomatóza.

Ochránci přírody se ve snaze zachránit rysa iberského pokusili chovat a posléze do přírody vypouštět vyšlechtěného králíka, který má proti myxomatóze přirozenou imunitu. Ani to však nemusí rysům pomoci.

Tato zvířata umírají i ve střetech s auty na neustále se rozšiřující silniční síti, smrtelná zranění jim mohou způsobit i nastražené pasti. K tomu se přidávají ještě nemoci a ilegální lov.

Rysi žijí v posledních roztroušených skupinách na jihozápadě Pyrenejského poloostrova, rozděleného neprostupně dopravními tepnami, městskými sídly a plantážemi eukalyptů.

Přežije rys? Nikdo netuší.

Umíráček pro obojživelníky

Nejlépe na tom není ani krokodýl kubánský. I jeho letos experti zařadili do kategorie kriticky ohrožený. Tento sladkovodní plaz patří mezi nejmrštnější lovce, výborně plave, obratný je i na souši: umí vyskočit do výšky tak, že uloví i savce obývající stromy.

Je považován také za jednoho z nejinteligentnějších krokodýlů. To mu však nepomohlo - jeho populace stále klesá. Zejména kvůli ilegálnímu lovu, jeho maso putuje do restaurací a kůže na boty a kabelky. K jeho zkáze přispívá i to, že se snadno kříží s krokodýlem americkým, čímž se ničí genetická čistota již tak zdecimované populace.

Ropucha Incilius holdridgei, pralesní žába z Kostariky, je již prohlášena za vyhynulou. I přes intenzivní průzkum se nepodařilo potkat či zaslechnout ani jedinou.

Tento druh bude zřejmě jednou z nejčerstvějších obětí plísňového onemocnění, které decimuje obojživelníky na celém světě.

Obojživelníci ostatně patří v současnosti mezi nejvíce ohrožené živočichy. Červený seznam uvádí, že z 6285 druhů hrozí vyhynutí 1895 druhům, tedy celé třetině. A vyhynulo jich devětatřicet druhů.

Potká stejný osud i nepatrného hlodavce Voalavo antsahabensis, který se ocitá na Červeném seznamu poprvé? Jeho příběh je podobný stovkám dalších živočichů a rostlin: madagaskarský deštný prales se stále zmenšuje. A tento tvor ustupuje stále více lidem, kteří prales vypalují, zakládají na něm pole, přetínají jej betonovými silnicemi.

Stav, v němž se příroda a život nachází, komentovala u příležitosti vydání čerstvého seznamu ohrožených druhů ředitelka IUCN pro ochranu biodiverzity Jane Smartová: >>Vědeckých důkazů, že čelíme vážné krizi a hrozbě vymírání, neustále přibývá. Naše poslední analýza ukazuje, že náš cíl - zastavit pokles biodiverzity do roku 2010 - se nepodařilo naplnit.
Situace může být ještě daleko horší, než jak dnes vypadá.
rostlin.br / br / >V období 1980-2005 klesl podíl dopravou nerozdělené krajiny z 81 procent na 64 procent rozlohy České republiky. Tento trend stále pokračuje. Ohrožuje to existenci významného počtu druhů,>Jen na silnicích ročně zahyne na 570 tisíc zajíců, 52 tisíc srnců, 350 tisíc ježků, 70 tisíc bažantů a 50 tisíc kun,>Nenápadná tragédie hmyzuPostupně přestává platit, že území ČR je v rámci evropských měřítek druhově rozmanité,>Pozitivní je, že nyní můžeme pozorovat i návrat některých živočichů, například rysa ostrovida,

Zdroj:EKONOM
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů