Pátek, 29. března 2024

Čína drží surovinový monopol

Čína drží surovinový monopol

Jmenují se dysprosium, holmium či thulium - a následovat by mohlo dalších čtrnáct názvů vzácných kovů, o kterých normální smrtelník nemá ani tušení. Přesto se bez nich neobejde zejména hi-tech průmysl.

Právě o ně se nyní přetahují investoři a výrobci spotřebního zboží. Neobejde se bez nich žádný přehrávač MP3, žádná větrná elektrárna. Bez zmíněných surovin nelze v dané chvíli pomýšlet ani na vývoj efektivnějších hybridních automobilů, o elektromobilech ani nemluvě.

Problém je v tom, že až 98 procent dodávek pochází z Číny.

Průmyslové země Západu se obávají, že Čína vývoz surovin tohoto typu omezí. V posledních třech letech už vývoz výrazně snížila a navíc na vzácné kovy uvalila vývozní clo ve výši 25 procent.

>>Naše zdroje už sotva stačí pokrývat naši spotřebu,<< prohlásil podle listu Handelsblatt Wang Chaj-feng z ministerstva informací a technologií, z čehož analytici odvodili, že Peking chce svůj monopol udržet.

Proti tomu nezávislý expert z Detroitu Jack Lifton tvrdí, že vnitřní potřeba Číny se vyrovná s vlastní produkcí až kolem roku 2013.

>>Ale to už by opravdu znamenalo konec vývozu,<< podotkl v magazínu Far Eastern Economic Review. Pro země, jako je Japonsko, orientované na hi-tech produkty, by to byla katastrofa, nenajdou-li se jiné zdroje.

Jedním z důvodů takového postupu je, že Čína hodlá rozvíjet vlastní hi-tech průmysl, a to, že má k dispozici zdroje žádaných surovin zatím v relativně dostatečném množství, což pro ni vytváří těžko vyrovnatelnou konkurenční výhodu.

Přitom svět jen letos potřebuje na 115 tisíc tun vzácných kovů. A potřeba roste s tím, jak se v zájmu ochrany klimatu firmy snaží o prosazení takzvaných zelených technologií. V roce 2012 se už počítá s potřebou až 185 tisíc tun.

To už nepokryje ani Čína, a tak se geologové vydávají do nejzapadlejších končin světa, zejména Austrálie, kde tuší zajímavá ložiska. Avšak když se nepodaří nahradit eventuální výpadek čínských dodávek, který je opravdu aktuální, utrpí západní hi-tech průmysl nemalé škody.

Zdroj:EKONOM
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů