Pátek, 19. dubna 2024

OD NEKTARU K MEDU - včela a její význam v přírodě

OD NEKTARU K MEDU - včela a její význam v přírodě

výstava od 1. dubna do 28. srpna 2010

NZM VALTICE - Muzeum vinařství, zahradnictví a životního prostředí

Výstava bude návštěvníkům představena na třech muzejních plochách, které se nacházejí jednak v interiéru, jednak v jeho exteriéru. Největší část výstavy bude prezentována třemi tématickými okruhy lišícími se výtvarným zpracováním. V prvním z nich se návštěvníci ocitnou v přírodě, kde se podrobněji seznámí s životem velkých společenstvech hmyzu. O podrobnostech ze života včely medonosné se návštěvníci dozvědí v další části výstavy, která bude znázorňovat úl. Zde se obeznámí se stavbou jejího těla, včelstvem a jeho činností nebo s nemocemi a škůdci včel. Vedle textů a fotografií si budou návštěvníci moci mnohé - od složených očí až po křídla včely - blíže prohlédnout pod mikroskopy.

Třetí tématický okruh bude zaměřen na historii včelařství jako jednoho z odvětví zemědělské výroby. Bude zde představen vývoj tohoto odvětví od pravěku až po moderní způsob včelaření. Vedle množství exponátů bude vše doplňovat obrazový materiál, fotografie a texty.

S historií včelařství úzce souvisí chov včely medonosné v úlech. Rozvoj úlů, spolu s vývojem rámkové míry, bude v průjezdu muzea volně navazovat na historii včelařství. Další, nejrůznější typy úlů, budou vystaveny na nádvoří muzea, které je díky současnému vzhledu atriové zahrady ideálním místem doplňujícím, ale nerušícím celkový ráz nádvoří.

V externí místnosti na nádvoří bude pak znázorněna celoroční práce včelařů a představena včelařská technika. Rozpěrák, kuřák, medomet, odvíčkovací vidličky nebo nádoby a síta na med jsou jen malým výčtem předmětů, jež budou moci návštěvníci vidět.

Cílem muzea je oslovit všechny návštěvníky, ale zejména rodiny s dětmi. V rámci výstavy budou mít všichni možnost luštit tajenku, jejíž správné řešení bude odměněno. Pro mladé uživatele počítačů je připraven počítačový program se včelařskou problematikou. Nejmenší návštěvníci si budou moci z kostek sestavit obrázek znázorňující včelí téma.

Pro představu života včel v úlu se na nádvoří muzea bude nacházet i pozorovací úl s živými včelami. K celkové atraktivnosti výstavy by měl přispět také včelařský vůz s úly instalovanými uvnitř a medomet před budovou muzea.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů