Čtvrtek, 28. března 2024

Solární energie i v noci? Podvodníci si kvůli dotacím pomáhali agregáty

Solární energie i v noci? Podvodníci si kvůli dotacím pomáhali agregáty

MADRID - Španělé vynalezli způsob jak provozovat solární elektrárny na plný výkon i v noci. Inspektoři ministerstva průmyslu však zjistili, že nejde o geniální objev, ale o obyčejný vychytralý podvod.

Majitelé solárních zařízení totiž po západu slunce nahodili dieslové agregáty a vyráběnou elektřinu prodávali do sítě jako sluneční, tedy tučně dotovanou státem.

Španělské deníky informovaly, že odhalené "noční solární elektrárny" podvodně vytáhly ze státní pokladny 2,6 milionu euro.

Je to však jen špička ledovce," uvedl nejmenový energetický expert pro deník El Mundo. Dodal, že pokud produkují solární elektrárny proud i v noci, na podvod se dříve či později příjde. Pokud si však vypomáhají dieslovými agregáty i před den, jejich odhalení je prakticky nemožné.

Španělská vláda dala vloni z rozpočtu na podporu energie ze slunce 2,3 miliardy euro. Její produkce dosálka dvouprocentního podílu na španělské spotřebě. Vládní subvence, které nastartovali raketový růst tohoto odvětví, však budou zanedlouho sníženy o 40% za kilowatthodinu.

Zdroj:Lidové noviny
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů