Čtvrtek, 28. března 2024

Skepse a spíše beznaděj, tak reagují fotovoltaické firmy na novelu o cenách elektřiny

Skepse a spíše beznaděj, tak reagují fotovoltaické firmy na novelu o cenách elektřiny

Fotovoltaickým firmám se nelíbí, že novela pro výpočet návratnosti investice opomíjí parametry, jako je velikost plánované solární elektrárny, cena pozemku, použitá technologie, množství slunečního záření nebo způsob financování.

Zástupci fotovoltaických firem hledí skepticky na novelu zákona, která má od příštího roku výrazně snižovat výkupní ceny elektřiny z obnovitelných zdrojů. Novela podle nich nestanovuje jasná pravidla pro určování délky návratnosti a tím komplikuje nové investice. Může vést také k pozastavení bankovních úvěrů, snížení zájmu investorů a domácností o fotovoltaiku i k nárůstu využívání nekvalitních solárních technologií, informoval server Nazeleno.cz.

Energetický regulační úřad může nyní meziročně hýbat s výkupními cenami za elektřinu z obnovitelných zdrojů pro nová zařízení nejvýše o pět procent. Vláda navrhla, aby ERÚ od příštího roku mohl snižovat výkupní ceny i nad tuto hranici v případech, pokud by návratnost investice do takového zdroje byla kratší než 11 let. Poslanecká sněmovna novelu schválila v březnu, tento týden ji bude posuzovat Senát. Má zabránit především spekulativním investicím do fotovoltaiky a nadměrnému množství žádostí o připojení do rozvodné sítě.

Fotovoltaickým firmám se ale nelíbí, že novela pro výpočet návratnosti investice opomíjí parametry, jako je velikost plánované solární elektrárny, cena pozemku, použitá technologie, množství slunečního záření nebo způsob financování. "Způsobů, jak vypočítat návratnost, je nepřeberné množství a jejich přesnost je pochybná. Jak bude Energetický regulační úřad návratnost stanovovat, je pro mne v tuto chvíli záhadou třeba i z toho důvodu, že si nedovedu představit státní organizaci, jež bude zjišťovat a určovat ceny na trhu," uvedl Martin Krejčí ze společnosti DEG, která v Česku staví fotovoltaické elektrárny.
Výše výkupních cen nejasná

O kolik by měly výkupní ceny elektřiny z fotovoltaiky v roce 2011 klesnout, je zatím nejasné. Konkrétní výši nově stanovených výkupních cen ERÚ zřejmě zveřejní až v druhé polovině roku.

"V případě nových výkupních cen se pohybujeme v rovině spekulací. Budeme-li ale vycházet z předpokladu, že do budoucna budou upřednostňovány malé projekty, a vezmeme-li v úvahu návratnost investice 11 let, mohly by výkupní ceny u instalací do 30 kWp klesnout o 20 až 25 procent," poznamenal Petr Borecký z firmy Novatrix zabývající se výstavbou energetických zařízení využívajících obnovitelných zdrojů. "Minimum, na které je možno snížit výkupní ceny, je osm až devět korun za kilowatthodinu," doplnil Krejčí. Nyní činí výkupní cena za kilowatthodinu 12,25 Kč.

Výkupní ceny by se podle mnohých odborníků měly stanovovat s ohledem na velikost fotovoltaické elektrárny. "Je nutné rozlišovat typy instalací podle velikosti a podle toho, zda se jedná o elektrárny na volné ploše nebo na střechách. Podobná klasifikace je běžná všude ve světě, ale u nás doposud chybí," vysvětlil Petr Klimek z fotovoltaické společnosti Fronius.

Kvůli vysoké návratnosti investic do fotovoltaiky se v posledních měsících výrazně zvýšil počet žádostí o připojení do energetické soustavy. Kvůli obavám energetiků, zda je rozvodná síť schopna takové množství elektřiny pojmout, však přestaly distribuční společnosti udělovat kladná stanoviska žádostem o připojení nových solárních a větrných elektráren do sítě. Kromě novely o výkupních cenách by k vyřešení situace měla přispět také nová vyhláška, podle které budou žadatelé o připojení do elektrizační soustavy muset předložit harmonogram výstavby projektu a zaplatit zálohu za rezervaci kapacity.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů