Čtvrtek, 28. března 2024

Kousek zahradního ticha

Malé vodní plochy nemusejí být jen součástí japonských relaxačních zahrad, ale mohou krášlit i tradiční české zahrady.

Kousek zahradního ticha

Je už jen na vás a na kompozici zahrady, jestli bude jezírko zdobit nějaké její zákoutí nebo navazovat na společenskou terasu a obytnou část domu. Hladina příjemně zvlhčuje vzduch, a navíc jezírko láká i živočichy, kteří prostor oživí. Nemusí jít jen o elegantní vážky. Časem se tu mohou usadit třeba žabky, užitečné při likvidaci některých škůdců.

Jak vybírat?

Lekníny existují v široké škále druhů a nejrůznějších barev. Od panensky bílé přes pastelově žlutou až po různé odstíny červeně. Jednou z výhod leknínů jsou jejich široké listy pokrývající hladinu, čímž ji chrání před přehříváním. Ještě předtím, než rostliny vysadíte, si ale zjistěte, jak velkou plochu listů má vámi vybraná odrůda. Při nevhodném výběru by se totiž mohlo stát, že by listy přikryly většinu vodní plochy, a to také není žádoucí. Důležitá je i hloubka jezírka, protože podle toho se vybírají delší nebo kratší druhy leknínů. Kromě nich můžete nechat na dně zakořenit například i stulík žlutý.

Čím zaplnit "pobřeží"?

Okrajovou zónu lze osadit rostlinami kořenícími v těsné blízkosti břehu, jako jsou třeba žabník jitrocelový či šmel okoličnatý. Exoticky vypadají různé druhy šáchorů. Těm se však lépe daří spíše v teplejších oblastech Česka.

Trávy mohou zastoupit nízká sítina či mohutný rákos. Na okraje nádrže se hodí i puškvorce nebo orobince, na ty ale pozor, mají tendenci se rozrůstat a konkurovat ostatním vodním rostlinám. Zejména v menších vodních plochách se proto vyplatí pěstovat je v nádobách.

Další možností, jak si udržet nad rostlinami v jezírku kontrolu, je sázení v mřížkových koších, které zabrání divokému rozrůstání. Okolní prostředí také ráda kolonizuje například tokozelka nadmutá. Tento původně jihoamerický druh se stal pohromou nádrží i přirozených jezer tropů a subtropů, kde dokáže kompletně pokrýt vodní hladinu a zbavit ji slunečního světla.

Jak na to

Pokud se rozhodnete využít takzvané leknínové koše, mnohé si zjednodušíte. Jsou to děrované nádoby s malými oky zabraňujícími přílišnému vyplavovaní zeminy. Navíc substrát zpevní kořeny mohutnějící rostliny. Můžete využít i nejrůznější vědra, vše záleží na hloubce jezírka. Zemina v nádobě by měla dosahovat asi 10?cm pod její okraj, aby zbylo místo na drobné kamínky chránící substrát před rozplavením či rozrytím rybkami. Do nádob lze dát tablety pomalu se uvolňujícího hnojiva, ale dejte pozor, ať nejsou přímo v kontaktu s kořeny sazenic.

Lekníny koření mělce, proto není nutná příliš hluboká nádoba. Jednou za dva až čtyři roky je vhodné prokořeněnou základnu vytáhnout a rozdělit kořenový bal. A ještě jedna důležitá rada: při sázení leknínů nedávejte do společné nádoby různé druhy či kultivary, nedělá to dobrotu. Použijte pro každý druh samostatnou nádobu. Ty pak můžete umístit blízko sebe.

Jezírko
Dodržení několika zásad při zakládání vodních ploch vám ušetří čas i peníze.

Krok 1
Umístění

Nejpřirozeněji působí jezírko v nejnižší části zahrady, kam by se měla voda samovolně stahovat.

Krok 2
výběr fólie

Z nabídky fólií na dno jezírka nevolte tu nejlevnější, protože bývá příliš tenká a při spojování do větších celků se hůře svařuje.

Krok 3
Pozor na tvar

Dejte přednost ledvinovitému či jinak zaoblenému tvaru jezírka. Bude působit mnohem přirozeněji než hranatý rybníček.

Krok 4
Hloubka rozhoduje

Jezírko by mělo být hloubkově odstupňováno, aby se dalo ­osázet různými druhy rostlin, od leknínů až po traviny při krajích.

Krok 5
Na velikosti záleží

Pokud vám to prostor dovolí, nebojte se vybudovat jezírko velkoryse. Ve větších objemech se lépe udržuje přirozený koloběh živin i přírodních procesů, a vůbec celý ekosystém.

Tip na výlet
Na pestrou sbírku vodních rostlin pod hladinou jezírka se jděte podívat do skleníku Fata Morgana v Botanické zahradě v Praze Troji.

Q&A
Miloš Král
architekt zahrad

Co mám dělat s lekníny v zimě?

Jestliže máte jezírko dostatečně hluboké, tedy výška vodního sloupce dosahuje alespoň 60 cm nad substrát, rostliny přezimují většinou bez úhony. Lekníny lze přes zimu nechat i v mělčím, ovšem do terénu zapuštěném a přikrytém jezírku. Kdo chce mít větší jistotu, ať lekníny v nádobách vyjme a uloží v bezmrazém, chladném sklepě v náhradní nádobě s vodou (vanička, kbelík, dřez apod.).

AUTOR: Topi Pigula

Zdroj:IN magazín
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů