Pátek, 29. března 2024

Jednosměrkou pod Smrkem

Terénní trasa pro bikery je k přírodě šetrná a vede tak, aby si ji mohli užít jak výkonnostní cyklisté, tak třeba i trochu zdatnější děti.

Jednosměrkou pod Smrkem

Na kole
Jizerské hory
délka okruhu
18 km (12 km singltrek, 6 km lesní cesty)

Možná byste rádi jezdili na kole po lesních cestách, kde se nemusíte každou chvíli vyhýbat pěším. Možná tak úplně nemusíte trial, kde je nutné každou chvíli přenášet kolo přes kameny nebo kořeny. A možná že takové trasy se v Čechách zatím jen těžko hledaly.

Teď máte o jednu možnost navíc, v tuzemsku zatím ojedinělou. V Jizerských horách, nedaleko Lázní Libverda v odlehlé krajině na severním úbočí hory Smrk (1124 m), funguje totiž opravdový "singltrek". Terénní trasa pro bikery je k přírodě šetrná a vede tak, aby si ji mohli užít jak výkonnostní cyklisté, tak třeba i trochu zdatnější děti. Princip singltreku (výraz je odvozený od anglického "single" a "track", tedy "jednosměrná trasa") k nám přišel z Velké Británie a na projektování jizerskohorské trasy se podílel samotný Daffyd Davis, legendární tvůrce řady singltreků v Británii a Irsku.

Singltrek pod Smrkem je cestička speciálně vybudovaná pro jízdu na horském kole, asi metr široká, která se vlní vesměs mírně nahoru a dolu v zalesněných svazích. Její povrch je z udusané šotoliny, jezdí se striktně v jednom směru a průběh trasy je v terénu vyznačen.

Začíná se u sudu

Hlavní nástupní místo na jizerskohorský singltrek je u známé restaurace Obří sud nad Lázněmi Libverda. Pokud vyrazíte na kole už z lázní, na úvod se zahřejete asi dvoukilometrovým stoupáním po silnici směr Nové Město p. Smrkem. U "sudu" najdete turistickou orientaci a podle ní stoupáte nejprve strměji po lesní cestě. Asi po kilometru odbočíte vpravo a najedete na úzkou šotolinovou cestičku: tady začíná pravý singltrek. Stovkami zatáček a malých hupů nenápadně nabíráte metry po úbočí Závorníku (697 m) a Svinského vrchu (756 m), až se konečně dostanete na vyhlídku a zároveň jeden z nejvyšších bodů celého okruhu. Pod vámi je strmé údolí Ztraceného potoka, a když se podíváte dolů do protějšího svahu, spatříte tam singltrek, jak se vlní mezi stromy.

Sjezd je mírný, žádný "downhill", jen občas polechtáte brzdu a budete si užívat množství zatáček i ladných terénních nerovností. Je však třeba dávat pozor na stromy (rozestupy mezi nimi jsou občas docela úzké), místy může na okraji stezky překvapit kámen nebo vystouplý kořen. Méně bezpečná místa jsou vyznačena reflexní barvou.

Šance pro vrchaře

Dlouhý sjezd vás přivede až k orientačnímu místu U spálené hospody. Tím jste se dostali zhruba do poloviny trasy a současně ke druhému nástupnímu místu na singltrek, vzdálenému asi dva kilometry od centra Nového Města pod Smrkem. Chcete-li pokračovat dál (a to chcete!), tak vás po pěkném sjezdu zase čeká trochu námahy.

Nejprve stoupáte mírně po singltreku, který vás asi po půldruhém kilometru vyvede na lesní asfaltku. Tady je potřeba se naladit na trochu jiný rytmus šlapání: pojedete sice chvíli po dobrém asfaltu, ten se ovšem záhy zalomí do svahu a docela strmě povede místy až patnáctiprocentním stoupáním do sedla u Streitova obrázku (700 m). Pokud jedete ve skupince a mezi sebou třeba trochu soutěžíte, tak tohle je úsek, kde mají vrchaři šanci.

Od Streitova obrázku je terén zase snazší. Pokračujete ještě kus po asfaltu a pak sjedete k lesní boudě Hubertka, kde je v sezoně možnost občerstvení.

Odměna na závěr

Závěrečný úsek okruhu vede zase po úzkém singltreku a bude to kus, který si pravděpodobně užijete ze všeho nejvíc. Pokud vás zdolané kopce unavily, tady se už mnoho nenadřete - zbytek cesty směřuje stále mírně dolů.

I z krajinného hlediska jde o nejpěknější úsek: cestička se vlní v úbočí docela prudkého svahu, okolo vás se střídají vzrostlé smrky s majestátními buky. I pokud s někým soupeříte o dojezd, dejte si tu ještě před cílem chvilku pauzu a vychutnejte si z okraje lesa nádherný výhled směrem vlevo. Přes údolí Smědé dohlédnete ke strmému severnímu svahu Jizerských hor, které odtud vypadají docela mohutně - úplně jinak, než jste možná zvyklí z mnohem frekventovanější (a mírnější) jižní části tohoto pohoří.

Když se les definitivně rozestoupí, signalizuje to konec okruhu. Pod vámi je restaurace Obří sud a vy jste právě projeli opravdový singltrek.

SLÁVKA CHRPOVÁ
šéfredaktorka Cykloturistiky

Které destinace jsou novinkami v oblasti cykloturistické dovolené?

Cestovní kanceláře se snaží hledat nové terény hlavně v blízké Evropě: Německu, Rakousku a Itálii. Lidé totiž mají stále méně času, a tak jsou v kurzu především kratší zájezdy na čtyři pět dní. Do povědomí cykloturistů a in-linistů se čím dál více dostává Lužická jezerní pánev, která je už delší dobu rekultivována a dnes nabízí víc než 1000 km cyklostezek, převážně dokonale asfaltovaných, z čehož mohou profitovat i bruslaři. Nejznámější jsou Spreewaldská stezka, Dolnolužická hornická cyklotrasa, Stezka knížete Pücklera, cyklotrasa Odra-Nisa, spojující Jizerské hory s Baltským mořem, nebo Žabí cyklotrasa. Německo je destinace, která si sice pomalu, ale přece získává stále větší oblibu. A je to dobře, protože německá síť stezek je propracovaná, povrch a služby kvalitní.

Úplně největší novinkou letošního léta je právě doladěný a do všech detailů propracovaný okruh kolem masivu Brenty v italských Dolomitech - Dolomiti di Brenta Bike, který je ale vhodný pro středně zdatné cyklisty (www.dolomitibrentabike.it). Jednotlivé trasy vedou šesti trentinskými údolími. Okruh je dlouhý 171 km a etapy je možné zvládnout v libovolném rytmu a bez povinných zastávek. Podle fyzické kondice a zkušenosti si můžete vybrat ze dvou variant okruhu: náročnější Expert a Country pro rodiny s dětmi. Nové cyklostezky vznikly v Itálii také mezi Brennerem, Toblachem, Brixenem a Bolzanem.

Z "Mekky" cykloturistů Rakouska začínají být v kurzu méně známá Moštová cyklostezka, vedoucí přes "zahradu Rakouska" Seitenstetten, či romantická Ybbstalská cyklostezka na úpatí majestátního Ötscheru.

Své zájezdy nabízí v Česku okolo dvaceti specializovaných cestovních kanceláří.

JAK SE TAM DOSTAT
AUTEM
Lázně Libverda leží severovýchodně od Liberce, z Prahy jste tam za dvě hodiny.

JAK NA TO
HLEDEJTE NA WEBU
Veškeré informace o singltreku včetně různých akcí najdete na webu, kde je ke stáhnutí brožurka s mapou a funguje tu i vyhledávač ubytování.

CYKLOSERVIS

KDE SE UBYTOVAT
Lázně Libverda
tel.: 482 368 100, infocentrum@laznelibverda.cz
V Lázních Libverda jsou na výběr různé typy ubytovacích zařízení. Rezervaci můžete provést na uvedených kontaktech.

KAM NA JÍDLO
Restaurace Obří sud
Lázně Libverda, tel. 482 322 714
Kultovní restauraci nezaměnitelného tvaru najdete přímo u začátku singltreku - sedět budete ve skutečném sudu.

INFORMACE
Singltrek
www.singltrekpodsmrkem.cz
Leccos zajímavého najdete na speciálních stránkách singltreku. Informace o okolí se nacházejí na adrese www.lazne-libverda.

AUTOR: Štěpán Vítek

Zdroj:IN magazín
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů