Pátek, 29. března 2024

Zájem o kompostéry roste

Zpracování biologického odpadu formou domácího kompostování je mezi majiteli rodinných domů, zahrádkáři i chovateli stále oblíbenější. Dokazují to zkušenosti z několika vybraných měst.

Zájem o kompostéry roste

Motivace veřejnosti ke sběru a zpracování bioodpadu stále více podporují dotace z EU. Potvrdil nám to i Pavel Rosman z oddělení marketingu zlínské společnosti Jelínek Trading, která kompostéry z recyklovaného plastu vyrábí od roku 2004. Obcím jich v roce 2009 dodala 5126, letos by chtěla tento počet zvýšit.

VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ

Když v létě roku 2008 městský úřad zveřejnil ve svém zpravodaji informaci o nákupu 320 zahradních 400litrových kompostérů, uvedl zároveň, že tuto investici město zčásti hradí ze svého rozpočtu. Na každý kompostér v ceně 350 Kč přispělo 62 procenty, zbytek zaplatili jednotliví zájemci, kteří navíc obdrželi desetilitrový kbelík na ukládání kuchyňského bioodpadu. Poptávka byla tak vysoká, že čtvrtý den už nebylo co rozdávat. Město proto zakoupilo dalších 300 kompostérů. Kromě toho pořídilo 50 těchto nádob na uskladnění posečené trávy, listí a dalšího bioodpadu do všech mateřských a základních škol.

Jak zdůraznil Michal Lysák z odboru komunálních služeb městského úřadu, úbytek bioodpadu, který tvoří zhruba třetinu z celkového odpadu putujícího na komunální skládku, je zřejmý. Z popelnic již netrčí zelená tráva, majitelé rodinných domů si na zpracování bioodpadu zvykli stejně jako na třídění dalšího odpadu určeného k recyklaci.

Protože zákon č. 185/2001 Sb., o odpadech ukládá obcím povinnost do roku 2020 snížit množství biologicky rozložitelných komunálních odpadů ukládaných na skládky o 65 % proti roku 1995, ve Valašském Meziříčí přemýšlejí, jak rozšířit sběr a zpracování bioodpadu i na sídlištích. >>Připravujeme projekt na zavedení systému sběru bioodpadů z domácností. Chtěli bychom do sběrných hnízd s kontejnery na plast, sklo a další odpad umíst i nádoby na bioodpad,<< dodává Michal Lysák.

NOVÝ JIČÍN

Z městského rozpočtu hradil nákup domácích kompostérů také Nový Jičín. Dana Holubová z odboru odpadového hospodářství městského úřadu uvedla, že město pro velký zájem občanů navázalo na úspěšný projekt z let 2006-2007 a v roce 2009 zakoupilo dalších 300 kompostérů. Letos se jejich počet zvýší o další stovku. Dnes je v ulicích s rodinnými domy celkem 1320 kompostérů o objemu 393 litrů. Občané si za kompostéry připlatili - 68 % částky poskytlo město, zbytek zájemci. >>Uživatelé hodnotí tuto akci pozitivně. Vždyť získají kvalitní hnojivo, které zpětně využijí na svých zahradách,<< doplnila Dana Holubová. >>Navíc biologicky rozložitelný materiál se zpracovává v místě jeho vzniku, což představuje nejefektivnější a současně nejekonomičtější způsob nakládání s odpady. Separace bioodpadu byla navíc podpořena nákupem 770litrových biokontejnerů, kterých máme na území města 117. Jsou rozmístěny v jednotlivých lokalitách, kde si na ně lidé poměrně rychle zvykli. Ročně vytřídí kolem 400 tun tohoto odpadu.<<

POLEŠOVICE

Šest set zahradních kompostérů, každý o objemu 400 litrů nakoupil loni i městys Polešovice na Uherskohradišťsku. Občané za ně nic neplatili. Z 90 % pokryla náklady dotace z Operačního programu Životní prostředí, která byla určena zejména na výstavbu sběrného dvoru a zkvalitnění nakládání s bioodpadem. V každém rodinném domku nyní využívají jeden kompostér. Tam, kde bydlí více než pět osob, mají kompostéry dva. Městys si od této investice slibuje úsporu prostředků za svoz komunálního odpadu. Zbytky z kuchyně nebudou svážet popeláři, ale časem se promění v hnojivo, které se může využívat na zahrádkách.

AUTOR: LIBUŠE MIARKOVÁ

Zdroj:Moderní obec
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů