Pátek, 26. dubna 2024

Vzorový typ pasivní výstavby

Kvalitní výstavba využívající moderní a ekologické technologie provází vzorový pasivní dům otevřený v Úvalech - Hostíně.

Vzorový typ pasivní výstavby

Investor projektu, společnost Úvaly Development, s.r.o., z investiční skupiny Middle Europe Investments (MEI), jej současně označuje jako testovací dům, na jehož vývoji se podílí společnost AWIK ze skupiny MEI a katedra kybernetiky FEL ČVUT. Hlavním architektem a projektantem je ateliér Ing. arch. Petra Hlaváčka.

dumVzorový dům je součástí první etapy projektu, která zahrnuje 24 rodinných domů a 170 bytových jednotek. Celkově se jedná o pět základních zón, tři obytné a dvě komerční, jež budou postupně nabízet až 689 bytů a 616 rodinných domů. Ve většině objektů se uvažuje o použití tepelného čerpadla pro vytápění a ohřev TUV.

Předností vzorového pasivního domu je variabilita umožňující při zachování základního obdélníkového půdorysu řešení na míru. Díky malé hloubce půdorysu mohou nejvíce ochlazované severní stěny zůstat zcela bez okenních otvorů. Místnosti se obracejí do obytného dvorku s terasou, která je stíněna elektronicky ovládanou markýzou. Dům je možné stavět jako izolovaný nebo zapojený do řadové zástavby (společná štítová zeď), čímž se ještě zvýší jeho úsporný charakter.

interierHrubou stavbu tvoří velkoplošné sendvičové dílce. Vnější nosné stěny jsou opatřeny vrstvou tepelné izolace, která může být buď omítnuta, nebo obložena libovolným materiálem. Vnitřní prostředí domu je zajišťováno větrací jednotkou s rekuperací, která získává teplo z použitého vzduchu a ohřívá jím čistý přiváděný vzduch. Díky kvalitně izolované obálce stačí na vytopení domu běžný provoz domácnosti (tepelné zisky z pobytu lidí, vaření, provozu domácích spotřebičů), doplněný pouze za velkých mrazů dohřívací jednotkou.

Poměrně velký otevřený prostor přízemí je přirozeně členěn na zónu obývacího pokoje a kuchyňský prostor. Za kuchyní se nachází technická místnost zajišťující klimatickou pohodu interiéru. Jednoramenné schodiště stoupá do patra, kde se nacházejí tři ložnice spolu se sanitárním vybavením.

Zdroj:STAVITEL
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů