Čtvrtek, 28. března 2024

Bavorsko pochybuje o zabezpečení nových bloků Temelína

Bavorsko pochybuje o zabezpečení nových bloků Temelína

Bavorsko má velké pochybnosti o rozšíření jihočeské jaderné elektrárny Temelín. Během lhůty pro námitky vůči ní, která v Německu vypršela minulý čtvrtek, proto zemské ministerstvo životního prostředí v Mnichově formálně požádalo kolegy v Praze o další podklady k plánům bezpečnostních schránek, které mají chránit oba chystané bloky. Napsal to v dnešním vydání německý zpravodajský časopis Focus.

Podle jeho informací není bavorským úřadům z předložené zprávy o dopadech dostavby Temelína jasné, zda oba bloky mají mít technicky vyhovující ochranná pouzdra. Bavorský ministr životního prostředí Markus Söder současně podle časopisu vyzval svého spolkového kolegu Norberta Röttgena, aby v otázce Temelína zřetelně hájil zájmy Německa.

Obyvatelé a úřady ve spolkových zemích sousedících s Českem, tedy v Bavorsku a Sasku, měli od začátku srpna do konce září možnost prostudovat si odborný posudek k dopadům plánované výstavby české jaderné elektrárny a případně se k němu vyjádřit. Překlad více než šestisetstránkového dokumentu, který konstatuje, že žádné nebezpečí pro životní prostředí nepředstavuje, byl k dispozici na internetu a na řadě veřejných míst v obou spolkových zemích.

Zájem o studii ale nebyl nijak enormní, a to ani v Bavorsku, odkud pochází nejvíce německých odpůrců Temelína. Tisková služba tamního ministerstva životního prostředí ČTK sdělila, že do jeho budovy přišly do posudku nahlédnout tři osoby a na veřejných úřadech v příhraničních regionech tak učinilo 157 lidí a dvě školní třídy. Ministerstvo prý obdrželo písemné námitky od 19 občanů Bavorska a webové stránky s textem studie zaznamenaly během dvou měsíců 2000 připojení.

Pro srovnání v sousedním Rakousku se do třicetidenní internetové protestní akce proti rozšíření Temelína zapojilo přes 5000 lidí. V Německu oznámilo, že Praze adresovalo svůj nesouhlas s další stavbou elektrárny, několik tamních ekologických sdružení.

Ke dvěma stávajícím blokům Temelína o výkonu zhruba 2000 megawattů plánuje česká elektrárenská společnost ČEZ přistavět další dva reaktory o podobné výkonu, které by chtěla uvést do provozu do roku 2020.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů