Sobota, 20. dubna 2024

Komín pro jistotu

Tak jak se vracíme k nezávislému bydlení ve vlastním rodinném domě, ke krbům, krbovým a kachlovým kamnům, zažívají komíny opět renesanci.

Komín pro jistotu

Při rostoucích cenách energií se dá očekávat, že jak v rodinných domcích, chalupách či chatách, tak v nových satelitních městečkách se s komíny počítá, protože moderní člověk již nechce být na ničem závislý. Trendy vyspělých zemí, které směřují k nízkoenergetické výstavbě, pasivním domům a alternativním zdrojům energií, se také komínů nezříkají.

Veřejné mínění se ovšem přiklání k volbě individuálního vytápění nejen v rodinných, ale i bytových domech. Důvody jsou ryze ekonomické. Jeden příklad za všechny - fasádní komín v barevném provedení u panelového domu ve Studénce. Technické řešení bylo vypracováno ve spolupráci s firmou Schiedel a výsledkem byl odvod spalin do třísložkového fasádního komína Schiedel ICS, realizovaný firmou Kominictví Lašan z Letovic. Výhodou tohoto lehkého kovového systému je, že nezatěžuje stávající stavební konstrukce a umožňuje rychlou a nenáročnou montáž při dodatečné výstavbě.

Samostatné topení přijde ke slovu mimo topnou sezónu, při velkých mrazech i nenadálých energetických výpadcích distribučních sítí. Potřebuje k tomu však komín postavený pro všechny případy jako pojistka nenadálých událostí. Proto se v odborné veřejnosti vžil termín pojistný komín. Tento pojem je rovněž uveden v návrhu ČSN 73 4201 Komíny a kouřovody. Nejdůležitějším argumentem, proč stavět pojistný komín i tehdy, je-li dům vytápěn například plynem nebo elektřinou, je možnost kdykoliv zareagovat na změnu situace. Pojistný komín nevylučuje vytápění pomocí centrální nebo dálkové sítě, ale zároveň umožňuje využití alternativního energetického zdroje - třeba krbových kamen nebo krbu při výpadku dodávky dálkové energie.

I když pojistný komín není určen k trvalému vytápění objektu, požadavky na jeho spolehlivý a bezpečný provoz nejsou o nic menší. Moderní komínový systém musí být univerzálně použitelný pro všechny druhy paliv určených ke spalování v domácnostech a nezáleží na tom, topí-li se dnes dřevem a zítra plynem či naopak. Dobrý komín musí zaručovat dlouhodobou životnost, musí být nenasákavý, odolný vůči působení vysokých teplot při vyhoření sazí, ale zároveň musí řešit problém kondenzace spalin. Měl by odolávat působení agresivních kyselin a vlhkosti a být také přátelský k životnímu prostředí. Jen odborně navržené a dokonale provedené komínové těleso je toho zárukou! Investice vložená do stavby komína se přitom pohybuje v průměru kolem jednoho procenta celkových stavebních nákladů.

V této souvislosti je třeba ještě upozornit, že komíny z minulého či předminulého století, vyzdívané klasickými nebo šamotovými cihlami, nemohou nárokům na bezpečný a ekonomický provoz vyhovět. Především z hlediska bezpečnostního je bezpodmínečná účast odborníků, kteří posoudí, zda připadá v úvahu sanace starších komínových těles s opravou komínové hlavy a vyvložkováním, nebo se bude muset starý komín zbourat a postavit nový.

Společnost Schiedel má v nabídce kromě fasádních komínů a komínových systémů pro novostavby také systémy pro sanace starých komínů. Všechny jejich varianty jsou pověstné důmyslným řešením, precizním zpracováním a dlouhou životností. Montovaný komínový systém se dodává jako celek s podrobným návodem a se všemi potřebnými nástroji a pojivými hmotami, proto i jejich instalace probíhá hladce a bez problémů.

Zdroj:STAVITEL
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů