Pátek, 19. dubna 2024

Na 150 firem vyzvalo vládu k další podpoře zateplování budov

Na 150 firem vyzvalo vládu k další podpoře zateplování budov

Na 150 českých firem působících ve čtyřech sdruženích a asociacích vyzvalo vládu k pokračování v programech na podporu zateplování budov. Zájem mají hlavně o program Zelená úsporám a o část dotací z Operačního programu Životní prostředí. Sdružení to dnes oznámila ve společné tiskové zprávě.

"V České republice je vyráběna drtivá většina izolace, která je použita na českých budovách. Také firmy, které zateplovací systémy montují, jsou místní. Domy je nutné rekonstruovat tam, kde stojí. Nelze je transportovat do Číny, tam jej zateplit a opět vrátit," uvedl předseda Sdružení výrobců a zpracovatelů pěnového polystyrenu Pavel Zemene. Peníze, které se vloží do zateplování, se podle něj v české ekonomice ještě několikrát obrátí.

Sdružení a asociace podporují plán vlády prodávat emisní povolenky podnikům a využívat tento výnos na předpokládané vyšší ceny elektřiny v příštím roce. Výnosy z aukcí povolenek je ale podle firem nutné částečně dát také na pokračování programů rekonstrukcí domů a výstavbu nových budov v pasivním energetickém standardu.

"Peníze, které stát vydělá na aukcích povolenek, by měl dát zejména do pokračování programů na podporu úspor energie v budovách," poznamenal předseda Asociace výrobců minerální izolace Libor Urbášek. České podniky v současnosti podle něj zaměstnávají v souvislosti s pracemi dotovanými z programu Zelená úsporám 20.000 až 30.000 lidí.

Pod dnes zveřejněným prohlášením jsou podepsaní zástupci Asociace výrobců minerální izolace, České rady pro šetrné budovy, Sdružení výrobců a zpracovatelů pěnového polystyrenu a Centra pasivního domu.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů