Čtvrtek, 28. března 2024

Lidé v Moravskoslezském kraji se seznamují s tříděním odpadu

Lidé v Moravskoslezském kraji se seznamují s tříděním odpadu

Každoročně probíhá na severní Moravě kampaň na podporu třídění odpadu, kterou realizuje Autorizovaná obalová společnost EKO-KOM, a.s. společně s Moravskoslezským krajem.

V letošním roce kampaň motivuje obyvatele kraje k třídění mimo domácnost, seznamuje s tříděním a recyklací hravou formou školáky, zároveň se také zaměřuje na obyvatele okresů Karviná a Bruntál, tedy na oblasti, kde má třídění odpadu největší potenciál ke zlepšení.

<a target=plast.jpg" src="http://www.ekokom.cz/assets/aktualni-informace/plast_2.jpg" />

Školy bojují o hodnotné ceny a světový rekord

Od září do konce října soutěží děti ze základních škol v Kontíkově soutěži. Ta má děti hravou formou seznámit s recyklací a s tím, jak správně třídit odpad. V rámci prvního kola žáci vytvářejí eseje na téma "Proč se v našem regionu málo třídí odpad", dále vyplňují vědomostní test a také vytvářejí znak - erb svého města nebo obce z recyklovatelného odpadu. Dvě finále, ve kterých se utká osm nejlepších škol, se uskuteční 25. října v Bruntále a 3. listopadu v Havířově.

Právě jedna ze tří soutěžních disciplín - vytváření erbu z různobarevných plastů, papírů, skla a dalších recyklovatelných materiálů probíhá v Moravskoslezském kraji v rámci celorepublikového pokusu o překonání světového rekordu - největší galerie erbů a znaků měst. Pokus o překonání světového rekordu probíhá v České republice v rámci projektu společnosti EKO-KOM, a. s. a pelhřimovské agentury Dobrý den.

Erby sestavené školami v Moravskoslezském kraji budou vystaveny od 9. prosince ve Staré aréně na ostravském Masarykově náměstí, 10. ledna se pak přesunou do Brna, kde budou právě součástí pokusu o největší galerii erbů na světě v rámci veletrhu cestovního ruchu GO - Regiontour. Školy z kraje tak mají jedinečnou možnost nejen vyhrát zajímavé ceny, ale také být součástí světového rekordu.

papir.jpg

Moravskoslezský kraj je v Česku předposlední - kampaně třídění odpadu podpoří

Soutěž škol probíhá v rámci již 6. ročníku kampaně s názvem Třídíme!!! Celá kampaň má za cíl podpořit třídění odpadu v kraji, v letošním roce se zaměřuje především na okresy Karviná a Bruntál. Dle nedávných výsledků skončil v roce 2009 Moravskoslezský kraj v celorepublikovém srovnání regionů v množství vytříděného plastu, papíru, skla a nápojového kartonu na předposledním místě. Analýzy ukázaly, že obyvatelé netřídí odpad mimo domov a nejslabšími v třídění odpadu jsou zmíněné okresy Bruntál a Karviná.

Právě proto proběhla v letošním roce dvouměsíční kampaň, která se zaměřila na třídění odpadu mimo domácnosti, kdy obyvatele severní Moravy na cestách do práce, za zábavou i dovolenou doprovázela na různých reklamních nosičích žena s pet láhví u žlutého kontejneru a muž s papíry u modrého kontejneru a slogan "Třídit můžu celý den". Záměrem celé kampaně bylo přesvědčit lidi, aby například ve vlaku nebo na čerpací stanici nevyhodili použitou pet láhev nebo papír do prvního koše, který uvidí, ale aby odpadky, které lze vytřídit ještě chvíli vezli nebo nesli až k barevným kontejnerům.

V rámci kampaně Třídíme!!! bude do konce roku probíhat ještě další aktivita na podporu třídění odpadu, to přímo v okresech Karviná a Bruntál. Lidé obdrží do schránek speciální časopis, který bude velice netradiční formou popisovat třídění odpadu a jeho recyklaci. Součástí časopisu bude samolepka na odpadkový koš se znázorněním využitelných odpadů, které do koše se směsným odpadem nepatří. Kampaň bude zakončena v prosinci vyhlášením výsledků soutěže o Keramickou popelnici nejlepších měst a obcí v Moravskoslezském kraji ve výtěžnosti tříděného odpadu.

Více informací o kampani, třídění odpadu a soutěžích: www.tridime.info

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů