Pátek, 29. března 2024

BBC: Ochránci zvířat v Koreji chtějí upozornit na medvědí farmy

BBC: Ochránci zvířat v Koreji chtějí upozornit na medvědí farmy

Jižní Korea se chystá v plném lesku předvést světu coby nová rodící se velmoc během summitu G20, který se tento týden bude konat v Soulu. Ovšem ochránci práv zvířat chtějí této příležitosti rovněž využít - a upozornit na problém, který podle nich kalí obrázek Jižní Koreje jako moderní země: medvědí farmy, na nichž jsou zvířata chována kvůli žluči, napsal zpravodajský server BBC News.

Medvědi ušatí (Ursus thibetanus) jsou hromadně drženi v klecích na farmách, které běžně chovají až 300 kusů, protože v Asii se všeobecně věří, že jejich žluč pomáhá léčit celou škálu nemocí. Medvědí žluč využívaná v tradiční čínské medicíně je velmi drahou surovinou. Odpovědí na poptávku po ní se od 80. let minulého století staly právě medvědí farmy, jejichž majitelé si uvědomili, že je snazší a levnější "sklízet" žluč od medvědů držených v zajetí, než od těch, které je třeba vystopovat a ulovit ve volné přírodě.

Majitelé farem tvrdí, že o zvířata chovaná v zajetí je dobře pečováno, ale ochránci práv zvířat s nimi nesouhlasí a tvrdí, že status Jižní Koreje, coby jedné z hrstky zemí povolující tuto praktiku, je národní ostudou.

"Držení medvědů v kleci vystavuje zvířata velkému stresu, protože to jsou z přirozenosti divoká zvířata," řekl Kim Mi-jong z organizace Green Korea United. "Hodně trpí. Jsou na nich vidět známky psychického stresu s opakovanými pohyby. Stísněné podmínky v nich probouzejí agresivitu, bojují mezi sebou a zraňují se."

Medvědi ušatí jsou na seznamu ohrožených druhů, mezinárodní obchod s nimi je zakázaný a ke krokům na jejich ochranu už se odhodlala i další střediska obchodu s touto komoditou. Vietnam ho například zakázal, byť prosazování tohoto zákazu je zatím laxní, a také Čína začala do jisté míry kontrolovat medvědí farmy na svém území.

Ale Jižní Korea medvědí farmy pro domácí trh nejen nadále povoluje, ale v uplynulých letech dokonce zmírnila některá omezení. A jakkoli je zakázáno odebírání žluči injekčními stříkačkami či cévkami od uspaných medvědů, tajně pořízené záznamy, která získala jedna z jihokorejských televizí, dokazují, že tato praktika nadále pokračuje.

Propojení problému medvědích farem s jihokorejskou mezinárodní pověstí během summitu G20 není prvním případem, kdy aktivisté upozornili na nepříjemné pnutí mezi tradiční a moderní Koreou. V době, kdy v roce 1988 a 2002 Jižní Korea hostila olympiádu a mistrovství světa ve fotbale, nevítanou pozornost světových médií budil obchod s psím masem a jeho konzumace.

Nyní je pro jihokorejskou vládu hostitelství summitu G20 nesmírně významným okamžikem; třešničkou na dortu proměny země a jejího přechodu od bídy k prosperitě. A problematika medvědích farem jí dělá vrásky.
"Poškozuje to naši národní pověst a my se snažíme situaci řešit," řekl Čche Jong-won z jihokorejského ministerstva životního prostředí. "Medvědi jsou ale soukromým majetkem a není jednoduché tuto praktiku vymýtit přes noc," dodal.

Aktivisté nicméně vidí v nadcházejícím summitu svou příležitost. Hodlají využít mezinárodní pozornosti upřené na Koreu jako páky k přesvědčení vlády, aby našla miliony dolarů na kompenzace farmářům výměnou za to, že své medvědí farmy zavřou.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů