Pátek, 29. března 2024

Vědci zesílí tlak na politiky

Rok po skandálu s uniklými daty necítí britský výzkumník vinu. Američtí klimatologové chystají kampaň proti svým odpůrcům.

Vědci zesílí tlak na politiky

První salvy před klíčovým summitem o změnách klimatu, který započne koncem listopadu v mexickém Cancúnu, jsou tady.

Sedm stovek amerických vědců se zapojilo do kampaně proti odpůrcům ochrany klimatu. Výzkumníci tak reagují na posílení republikánů v nedávných volbách, kteří se často stavějí ke změnám klimatu rezervovaně.

Konzervativní členové Kongresu chtějí zrušit pravidla omezující emise skleníkových plynů. Vědcům vyhrožují vyšetřováním kvůli jejich údajné manipulaci s daty.

Američtí klimatologové proto veřejně slíbili, že zodpoví jakékoli dotazy související s oteplováním planety. Část z nich se hodlá velmi razantně ohradit vůči skeptikům.

"Máme pocit, že vědu a politiku dnes nelze oddělovat," uvedl klimatolog Scott Mandia. "Musíme nejen směle vysvětlovat vědecké poznatky, ale také se postavit politikům, kteří útočí na klimatologii." Podle něho vědci dlouho mylně spoléhali na to, že se jejich poznatky prosadí nakonec samy.

Britský klimatolog Phil Jones zase nečekal, až někdo připomene první výročí aféry, v jejímž centru se před rokem ocitl. V rozhovoru pro časopis Nature popírá, že má důvod si něco vyčítat.

Odpůrce teorie globálního oteplování před rokem posílilo podezření, že někteří vědci včetně Phila Jonese možná manipulovali s daty. Z jejich elektronické korespondence vyplynulo, že některé poznatky zveličovali. Byl z toho skandál. Nezávislé vyšetřování nakonec dospělo k závěru, že studie jsou i přes tato pochybení platné.

Phil Jones říká, že od té doby velmi pečlivě váží slova. Podobně se vyjadřuje také většina jeho kolegů. "Neodpovídám na e-maily během vteřiny, nechám si raději odstup," řekl Jones.

Musíme nejen směle vysvětlovat vědecké poznatky, ale také se stavět politikům, kteří útočí proti klimatologii.
Scott Mandia, americký výzkumník

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů