Čtvrtek, 28. března 2024

Exkurze do provozů zpracovávajících odpad mají smysl!

Ekocentrum Koniklec a občanské sdružení Ekodomov letos nabízejí školám exkurze do spaloven, čističek odpadních vod a dalších míst zpracovávajících odpad. Cílem akcí je ukázat žákům, co se děje s odpadem, který vyprodukují a motivovat ke třídění odpadu a podpoře recyklace.

Exkurze do provozů zpracovávajících odpad mají smysl!

Jednotlivá stanoviště - 8 pražských a 15 mimopražských provozů - nabízená Ekocentrem Koniklec navštívilo od počátku září do konce října 787 žáků z 10 pražských základních a středních škol.

Populární exkurze


Z pražských provozů je nejpopulárnější ZEVO - Zařízení na energetické zpracování odpadu (Spalovna Malešice), které navštívilo celkem 118 žáků. "Žáci se dozvěděli, kde končí odpad, který vyprodukují v domácnosti. Většina z nich vůbec netušila, co se s odpadem může dít", zhodnotila přínos exkurze v Malešicích paní učitelka Hájková ze ZŠ Lyčkovo náměstí. Na závěr ještě dodává: "Snad dnešní exkurze povede i k jejich budoucímu ekologičtějšímu chování ve smyslu minimalizace produkce odpadu a jeho recyklace".

Z mimopražských sklárna Nenačovice se 188 žáky a kořenová čistička odpadních vod v obci Mořina, kterou navštívilo 147 žáků. Velký zájem žáků i pedagogů vzbudila návštěva skládky odpadů Uhy. Kromě velkých strojů zaujala i odborná přednáška a mimo jiné i fotodokumentace výstavby skládky. Že vidět skládku na vlastní oči na děti opravdu zapůsobí, potvrzuje např. paní učitelka Peterová ze ZŠ Ružinovská: "Pro naše děti je výborné vidět, kolik odpadu vyprodukujeme. Exkurze je pro ně motivací k třídění odpadu".

Objednejte se včas


Jelikož na některé mimopražské provozy je omezený počet exkurzí, doporučujeme školám včasnou objednávku - zejména zmíněná skládka odpadů A.S.A. - provozovna Uhy a kompostárna JENA Úholičky. Exkurze jsou financovány Hlavním městem Praha z prostředků EKOKOMu.

Více informací naleznete na:

www.ekocentrumkoniklec.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů