Pátek, 26. dubna 2024

Varování ekologů: Kvůli úsporám můžou zmizet vzácné orchideje nebo motýli

Varování ekologů: Kvůli úsporám můžou zmizet vzácné orchideje nebo motýli

Praha - Kvůli úsporným opatřením pošle v příštím roce ministerstvo životního prostředí méně peněz na program Péče o krajinu. Jde sice "jen" o 32 milionů korun, jenže podle ekologů může i tato úspora ohrozit přežití některých vzácných druhů rostlin a živočichů. Velká část chráněných lokalit v Česku je totiž závislá na pravidelném hospodaření a pokud ke spásání nebo sečení travních ploch nedojde, tak se změní ráz krajiny a tím i její rozmanitost.

Video: Reportáž Evy Davidové

Ještě v roce 2005 posílalo ministerstvo na program zhruba 200 milionů korun, letos už ale částka poklesla na 138 milionů a v roce 2011 se jen těsně vyhoupne nad 100 milionů. Martin Dušek z Českého svazu ochránců přírody proto varuje, že pokud nebude dostatek peněz třeba na kosení luk, tak z naší přírody už brzy můžou zmizet vzácné druhy orchidejí nebo motýlů.

Příkladem může být kobylka sága (Saga pedo), který se u nás vyskytuje jen na několika místech na jižní Moravě. Pro tuto kobylku jsou ideálním stanovištěm slunné svahy s dostatkem křovin a trávy, jenomže pokud by lokality zarostly, tak zřejmě kobylka z Česka úplně vymizí. Dalším příkladem jsou vzácné orchideje, jako střevíčník pantoflíček nebo vstavač bahenní. "Pro některé druhy může i jednoletý výpadek v péči o lokalitu znamenat likvidační zásah do celé populace," varuje Martin Dušek.

Ministerstvo životního prostředí se podle své mluvčí bude snažit finanční výpadek nahradit z jiných zdrojů, například z evropských fondů. I kdyby se ale pro rok 2011 podařilo najít náhradní prostředky, tak se ekologové obávají, že budou stejný problém řešit i v následujících letech.

Zdroj:Česká televize
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů