Středa, 24. dubna 2024

Zaorálek převzal petici za zachování kamzíka v Hrubém Jeseníku

Zaorálek převzal petici za zachování kamzíka v Hrubém Jeseníku

Zástupci občanského sdružení Jesenický kamzík dnes předali místopředsedovi sněmovny Lubomíru Zaorálkovi (ČSSD) petici za zachování populace kamzíka horského v Hrubém Jeseníku. Podle organizátorů podepsalo petici již přes 25.000 lidí. Dnes ji obdrží také zástupci Senátu. Ministerstvo životního prostředí odmítlo, že by populaci chtělo omezovat. Podle statistik žije nyní v Jeseníkách zhruba 150 kusů tohoto nepůvodního druhu.

Podle iniciátora petice Zdeňka Pavlíčka chtějí její podporovatelé zvrátit údajné rozhodnutí o likvidaci kamzíků v Jeseníkách a některá další související sporná rozhodnutí bývalých vedení ministerstva životního prostředí. Na svých webových stránkách autoři petice uvádějí, že úřady chtějí v Jeseníkách okamžité vyhubení kamzíka. Tvrdí proto, že jeho úplná genocida by byla nenahraditelnou ztrátou.

Jak Pavlíček řekl novinářům, před zhruba rokem se dozvěděl, že existuje plán péče o Chráněnou krajinnou oblast Jeseníky, kde se uvádí, že se s kamzíkem horským do budoucna v této oblasti již nepočítá. "Ta věta vypadá velice nenápadně, ale znamená to likvidaci populace, kterou před sto lety za obrovského úsilí naši pradědové vysadili," zdůraznil. Podle něj by naopak měla populace kamzíka vzrůst na zhruba 500 kusů, což označil za ideální stav.

Ministerstvo podle náměstka pro ochranu přírody Tomáše Tesaře v žádném případě likvidaci kamzíků nechystá, z hlediska ochrany přírody je podle něj dlouhodobým cílem udržování rovnováhy a nezvyšování počtu kamzíků v nejpřísněji chráněných částech CHKO. V současnosti ale kamzíků ubývá, omezování jejich počtu se tedy vůbec neplánuje. Argumenty zastánců kamzíka dnes ve sněmovně zhodnotil tak, že by 99 procent z nich podepsal. "Budu rád, když si společně sedneme," nabídl.

Podle údajů, které má MŽP k dispozici, se v 80. letech a na počátku 90. let minulého století pohyboval počet kamzíků kolem 650 kusů a více, přičemž s takto vysokým počtem zvířat byly spojeny i škody na vzácných ekosystémech v oblasti Velké kotliny a dalších chráněných partiích Hrubého Jeseníku. V současnosti statistiky vykazují kolem 150 kusů kamzičí zvěře a podle některých pozorování se zdá, že skutečný stav je ještě nižší, informovala ČTK mluvčí ministerstva Jarmila Krebsová.

Kamzík horský patří mezi nepůvodní druhy jesenické fauny, byl sem přivezen počátkem 20. století z Alp a vysazován od roku 1913.

Zastánci kamzíků v Jeseníkách soudí, že likvidace kamzíků by znevážila úsilí a práci řady generací lesníků, myslivců a ochránců přírody. "Znamenala by také ochuzení Jeseníků o zabydlený cenný druh savců," píšou na svých stránkách. Uvádějí také, že kamzičí zvěř je trvale zdravou a prosperující populací, rozmnožující se v těchto horách pravidelně po více než 30 generací.

Martin Neliba Soňa Remešová

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů