Čtvrtek, 25. dubna 2024

Česká fotovoltaika je v zahraničí odstrašujícím příkladem

Zahraniční investoři do solární energie a dodavatelé komponentů nechápavě kroutí hlavami nad vývojem českého fotovoltaického trhu a výstřelky naší vlády. Řada z nich dokonce tvrdí, že se naše země stala učebnicovým příkladem absurdní a nesmyslné likvidace vzkvétajícího ekologického oboru.

Česká fotovoltaika je v zahraničí odstrašujícím příkladem

Investoři, kteří zvažovali spolupráci s tuzemskými firmami, ustupují od svých záměrů. Nemají jistotu dodržení smluvních podmínek, jako v případě následného 26% zdanění fungujících projektů. Dodavatelé přestali s českým trhem v roce 2011 počítat.

Útěk dodavatelů

"Česko je v zahraničí precedens, který v oblasti fotovoltaiky nemá obdoby. Minulý týden jsem v rámci služební cesty navštívil naše zahraniční partnery. O situaci u nás byli velmi dobře informováni a zděšeni. Stali jsme se skutečně odstrašujícím příkladem pro všechny investory i mimo Evropu," komentoval současnou situaci ředitel společnosti HiTechSolar Vladimír Mléčka.

Dodavatelé fotovoltaických technologií přestali s českým trhem po roce 2011 počítat. "Ve svých obchodních plánech pro ČR mají na příští rok nulový objem prodejů. Řada z nich zde dokonce ruší kanceláře a zázemí. České firmy doufají, že se jim podaří toto těžké období přežít. Propad zakázek si nerady připouštějí. Přežijí však jen ty společnosti, které mají diverzifikovanou činnost a nebo jsou aktivní na jiných trzích," doplnil Mléčka.

Kdo skupuje elektrárny?


Zavedení 26% srážkové daně pro producenty českých solárních elektráren je jedna velká spekulace. "Pokud chtěl někdo vystrašit majitele elektráren tak se mu to dokonale povedlo, protože nyní jsou ochotní prodat své elektrárny i pod cenou. Kdo projekty skupuje není snadné zjistit, ale jednou z možností je polostátní ČEZ," poznamenal ředitel společnosti HiTechSolar.

Podmínky, které dala naše vláda solárnímu byznysu, nemají žádnou logiku. "V podstatě už jen zatáhla za smyčku. Uvidíme, zda fotovoltaiku zardousí nebo upadne na nějaký čas do komatu nebo bude přidušená pokračovat dál. Tento stav jsem předpokládal už v roce 2007 a nemýlil jsem se. S parametry, jaké naši vládní odborníci a tuneláři nastavili to ani jinak dopadnout nemohlo. Je to ostuda nejen v Evropě, ale po celém světě," komentoval vývoj v manažer pro zahraniční obchod společnosti HiTechSolar David Vašát.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů