Sobota, 20. dubna 2024

Co čeká fotovoltaiku v roce 2011?

Letošní jednání vlády: Odvolávám, co jsem odvolal a slibuji, co jsem slíbil...

Co čeká fotovoltaiku v roce 2011?

Odvolávám, co jsem odvolal a slibuji, co jsem slíbil. Podle známého výroku z pohádky postupovala v letošních rozhodnutích ohledně solárního byznysu i naše vláda. Bohužel v tomto případě nešlo o vítězství dobra nad zlem. V průběhu roku naši zákonodárci dali fotovoltaice do vínku dárek ve znamení zákazů, poplatků, srážek a zrušení všech výhod souvisejících s tímto oborem. Posledním hřebíčkem do rakve je zavedení 26% srážkové daně na fungující projekty. Senát ho schválil 8.12. 2010. A to byly silvestrovské předpovědi pro rok 2010 pohádkově optimistické...V roce 2011 solární trh zřejmě čekají chuťovky v podobě likvidace firem, propouštění zaměstnanců a nezájmu dodavatelů a investorů.

Fotovoltaický blázinec, boom sluneční energie - těmito slovy odborníci loni prorokovali vývoj tohoto oboru pro rok 2010. Nemýlili se. Solární blázinec se skutečně konal, bohužel nabral jiný směr vývoje, než očekávali. "Vše začalo v únoru celkovou blokací všech nových elektráren. Firmy se proto zaměřily na dokončení velkých projektů. Bez nových rezervací se celý trh postupně zastavil. Řadě společností z oboru proto nastaly existenční potíže," přiblížil začátek letošního vývoje jednatel společnosti HiTechSolar Ivo Malušek.

Navíc kvůli mediálnímu humbuku, a svádění zvýšení cen elektřiny na solární boom, začala veřejnost solární producenty nenávidět. "Skutečné pohoršení by však mělo být směřováno na ty, kdo nastavili nebo lépe řečeno nenastavili spravedlivé a reálné podmínky na samém počátku," pokračoval v komentáři situace Malušek.

Posledním hřebíčkem do rakve bylo rapidní snížení výkupních cen a následné 26% zdanění již fungujících projektů. O zavedení srážkové daně rozhodl ve středu senát. Stát tímto porušil smluvní podmínky. "Dodavatelé a investoři přestali s českým trhem v rámci solárního byznysu počítat. Celá Evropa nyní nechápavě kroutí hlavami nad rozhodnutími, která vedou k likvidaci české fotovoltaiky," dodal jednatel společnosti HiTechSolar.

Přežije solární byznys rok 2011?

V roce 2011 zůstanou podle Maluška fotovoltaice věrní jen skalní příznivci. "Noví investoři si zřejmě počkají, jak všechno dopadne a na co se bude stát zase vymlouvat, aby mohl opět zdražit. Je nutné připomenout, že tuzemské dodávky elektrické energie patří k nejdražším v Evropě," zdůraznil.
Nadcházející rok bude zřejmě provázet i masivní odkup elektráren, kterých se dotkne 26% zdanění. "Zejména pokud existují zájmové skupiny s dostatkem kapitálu a možností ovlivňovat zákony tak, aby si mohli po takových jednorázových odkupech za současného neutěšeného stavu, zajistit v budoucnu zajímavé příjmy. Údajně se spekuluje i ze strany ČEZU. Ten by se mohl stát majoritním vlastníkem všech obnovitelných zdrojů v ČR. Přitom hlásá, jak je tato elektřina drahá," poznamenal jednatel společnosti HiTechSolar.

K mírnému oživení fotovoltaického trhu může v roce 2011 dojít, pokud distribuční společnosti začnou udělovat nové rezervace. "Půjde však pouze o projekty malých střešních elektráren. Předpokladem je snížení cen vstupních komponentů, které jsou stále poměrně vysoko. Důvodem je nedávná vysoká poptávka. Solární boom, jaký jsme prodělali, už asi nepřijde. Snad v jiné oblasti, ale určitě ne ve fotovoltaice," uzavřel Malušek.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů