Pátek, 29. března 2024

Za pět let fungování vybral ASEKOL 60 000 tun elektroodpadu

Od roku 2005 se v ČR vybralo téměř dva a půl milionu televizí a monitorů...

Za pět let fungování vybral ASEKOL 60 000 tun elektroodpadu

V roce 2005 byl v České republice zahájen systematický sběr a recyklace elektroodpadu. Za tuto dobu se neziskové společnosti ASEKOL podařilo v ČR vybudovat síť bezmála 11 500 sběrných míst a vybrat 60 000 tun elektroodpadu. Největší část z tohoto množství tvoří televize a počítačové monitory, kterých bylo vybráno 2 380 000 kusů. Češi si nadále drží velice dobrou úroveň v počtu zpětně odebraných zařízení. Ukázal to výsledek sběru elektroodpadu za rok 2010 společnosti ASEKOL. Lidem se totiž tento rok podaří odevzdat k recyklaci 16 800 tun starých elektrozařízení, což je 97% sběru loňského roku.

"Mírný pokles ve sběru oproti loňskému roku, v kterém se sebralo 17 000 tun, je způsoben doznívající ekonomickou krizí, která zapříčinila pokles prodeje elektrotechniky. Z tohoto důvodu se také prodlužuje životnost spotřebičů, jednotlivá zařízení slouží v domácnostech déle, a proto se jich také tolik v tomto roce nedostalo k recyklaci.," říká Hana Ansorgová manažerka komunikace společnosti ASEKOL.

Lidé mohou stará elektrozařízení odevzdávat nejen na sběrných dvorech, v mobilních svozech, prodejnách a opravnách elektro, ale ASEKOL nabízí i síť sběrných nádob na drobné elektrospotřebiče. Kromě 2000 E-boxů, což jsou speciální nádoby na drobný elektroodpad umísťované na úřadech, ve firmách a dalších institucích, mohou lidé začít využívat i v nové červené kontejnery umisťované vedle dalších barevných nádob určených pro třídění plastu, papíru nebo skla. Do červeného kontejneru patří baterie a drobná elektrozařízení, jako jsou například kalkulačky, rádia, drobné počítačové vybavení, discmany, telefony a elektronické hračky.

"V současné době je v ČR přes 150 kusů těchto kontejnerů, do června příštího roku však ASEKOL plánuje umístit dalších 1366 kusů. Celkové náklady na toto množství se vyšplhají na částku téměř 23 500 000 Kč," říká Hana Ansorgová. Společnosti se však v rámci projektu podařilo navázat spolupráci se Státním fondem životního prostředí ČR, který se v rámci Operačního programu Životní prostředí rovněž zčásti bude podílet na financování těchto aktivit.

ASEKOL, s.r.o., je nezisková společnost, která provozuje kolektivní systém zpětného odběru elektrozařízení. V prosinci roku 2005 byl ASEKOL zapsán Ministerstvem životního prostředí ČR jako jediný systém pro zpětný odběr historických elektrozařízení v oblastech výpočetní, telekomunikační a kancelářské techniky, spotřební elektroniky, hraček a vybavení pro volný čas a sport (tj. skupiny 3, 4 a 7). ASEKOL má uzavřeny smlouvy o zřízení míst zpětného odběru s 3950 městy a obcemi a 3390 opravnami a prodejnami elektro. Další tisíce sběrných míst vznikly díky vývoji a instalaci různých druhů kontejnerů na drobná elektrozařízení. Provozovaných 10 000 sběrných míst zajišťuje společnosti ASEKOL nejhustší sběrnou síť vysloužilých elektrozařízení ze všech kolektivních systémů v ČR. V roce 2009 vybral ASEKOL od každého občana ČR průměrně 1,65 kg elektroodpadu.

Kontakty
ASEKOL s. r. o.: Čs. exilu 2062/8, Praha 4, manažerka komunikace: Hana Ansorgová, e-mail: ansorgova@asekol.cz, tel.: 602 164 173, www.asekol.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů