Pátek, 29. března 2024

Americká vláda zažalovala BP za ropnou havárii

Americká vláda zažalovala BP za ropnou havárii

Americká vláda včera podala žalobu na britskou ropnou společnost BP a devět dalších firem, které měly podíl na havárii ropného vrtu v Mexickém zálivu. Exploze, která v dubnu usmrtila jedenáct lidí, vyústila v největší ekologickou katastrofu v dějinách USA. Podle vládních odhadů uniklo do moře kolem 757 milionů litrů ropy, než se po třech měsících podařilo poškozený vrt uzavřít.

Ministerstvo spravedlnosti zažalovalo samotnou firmu BP, vlastníky vrtu Macondo a majitele ropné plošiny Deepwater Horizon, kterou si BP pronajala. Vláda očekává, že vysoudí miliardy dolarů, které pokryjí náklady na odstraňování bezprostředních následků havárie i dlouhodobějších škod na životním prostředí.

Podle žaloby způsobilo havárii z 20. dubna nedodržení bezpečnostních norem a operačních pravidel při využívání vrtu a provozu plošiny. Žalované firmy neměly vrt dostatečně pod kontrolou a nepoužívaly dostatečně bezpečné vrtné zařízení ani náležité monitorovací prostředky pro sledování stavu vrtné studně.

Ještě před vládní žalobou byly podány hromadné žaloby rybolovných firem, podniků turistického průmyslu, stravovacích a ubytovacích služeb a majitelů realit. K soudu v New Orleans bylo zatím podáno na 300 žalob, samostatnou zvláštní žalobu podal rovněž stát Alabama.

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů