Čtvrtek, 28. března 2024

Nový solární zákon připraví ČEZ o miliardy

Nový solární zákon připraví ČEZ o miliardy

Šéfové ČEZ už si spočetli, kolik bude firmu stát zdanění emisních povolenek a solárních elektráren, které od Nového roku zavádí vláda. Ze zisku ČEZ nový zákon jen v příštím roce ukousne 4,6 miliardy korun. HN to včera řekl výkonný ředitel ČEZ Daniel Beneš. O několik miliard proto klesne i příjem z ČEZ pro státní rozpočet.

Za rok 2009 odvedla společnost ze svého zisku (blížil se 52 miliardám korun) státu na dividendách 19,8 miliardy. Letošní zisk klesne kvůli nižším cenám elektřiny asi na 47,5 miliardy, napřesrok bude v důsledku solárního zákona jen něco přes 42 miliardy. Nižší bude i dividenda. O kolik, záleží na státu.

Ještě donedávna ministr financí Miroslav Kalousek tvrdil, že pokles dividendy z ČEZ ani při nižším zisku nepřichází v úvahu. "Stát ty peníze potřebuje na důchodovou reformu a likvidaci starých ekologických škod, jinde než v ČEZ je nenajdeme," vysvětloval jeho postoj Eduard Janota, který Kalouskův resort v dozorčí radě ČEZ zastupuje. Včera už byl šéf státní kasy s "mírným poklesem" dividendy z ČEZ smířen. "Dovedu si představit dividendu pro stát nižší o jednu až dvě miliardy korun," řekl HN Kalousek.

Včerejší dozorčí rada ČEZ projednávala nový rozpočet společnosti, ale zabývala se také temelínským tendrem. Definitivně schválila posun termínů proti původnímu harmonogramu o rok. Podle šéfa ČEZ Daniela Beneše není nutné, aby nový Temelín začal vyrábět dřív než po roce 2023. "Krize srazila poptávku po elektřině. To změnilo odhad poptávky po roce 2020. Posun se dotkne jak Temelína, tak plánu na dostavbu Dukovan," řekl HN Beneš.

AUTOR: Zuzana Kubátová
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů