Pátek, 29. března 2024

Svět za pět let: trojrozměrné telefonování i baterky na vzduch

Svět v příštích pěti letech změní trojrozměrná komunikace, baterie na vzduch nebo přizpůsobivé dopravní systémy. Běžná elektronika bude sbírat data využitelná k ochraně životního prostředí a počítače budou pomáhat s výrobou energie pro města. Uvádí to výhled technologické firmy IBM pod názvem Next 5 in 5.

Svět za pět let: trojrozměrné telefonování i baterky na vzduch

3D komunikace

Každoroční prognóza IBM zahrnuje seznam inovací, které mají potenciál změnit v horizontu příštích pěti let způsob, jakým lidé pracují, žijí a baví se. V příštích pěti letech umožní komunikační zařízení promítat si 3D hologramy svých přátel v reálném čase, píše se v prognóze. Filmy i televize již do trojrozměrného formátu přecházejí a 3D kamery jsou stále vyspělejší a menší, takže podle IBM se časem vejdou i do mobilních telefonů a zcela změní způsob, jímž si bude člověk prohlížet fotografie, internet nebo komunikovat se svými přáteli.

Desetkrát déle

Do roku 2015 budou mít baterie, díky vědeckému pokroku a vývoji v oblasti tranzistorů a baterií, desetkrát delší životnost než v současnosti, odhaduje IBM. Namísto těžkých lithium-iontových baterií, které se používají nyní, pracují vědci na bateriích, které pracují na vzduch. Některá zařízení, například mobilní telefony, by se mohla podle IBM díky nově vyvíjeným tranzistorům obejít bez baterií úplně a využívat takzvanou sbíranou energii, vzniklou například pohybem přístroje.

Přesná data a sběr energie

V horizontu příštích pěti let budou čidla umístěná v mobilním telefonu, voze či peněžence sbírat data, která vědcům poskytnou detailní obrázek o prostředí každého člověka. Tato data bude možné využít v boji proti globálnímu oteplování, na záchranu ohrožených živočišných druhů anebo na sledování invazivních rostlin nebo zvířat, která ohrožují ekosystémy po celém světě, píše se také ve výhledu.

Inovace v oblasti počítačů a datových center umožní využít obrovské objemy energie, kterou počítače uvolňují. Ta bude využívána k vytápění budov v zimě a pohánění klimatizačních jednotek v létě, předpokládá prognóza.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů