Čtvrtek, 28. března 2024

Alergie na rachejtle? I to existuje

Alergie na rachejtle? I to existuje

Od vynálezu střelného prachu 220 let před naším letopočtem je lidstvo jeho účinky fascinováno dodnes. Napadlo by vás ale, že nevinné pouštění rachejtlí může mít souvislost s alergiemi?

Současná pyrotechnika je už mnohem složitější než dříve a slouží mnoha účelům. Při mírovém použití to jsou ohňostroje a různé menší petardy a rachejtle, ale také například airbagy v autě fungují na podkladě pyrotechniky. Spotřeba je veliká, ročně se v Německu utratí přibližně 80 milionů dolarů za zhruba 30 000 tun pyrotechniky.

Uhlí, síra, chloridy, ...

Základem většiny rachejtlí je směs dusičnanu draselného s dřevěným uhlím a sírou. Barevných efektů je dosahováno přimísením dalších prvků, nejčastěji ve formě chloridů. Během exploze je do okolního prostředí uvolňována celá řada zplodin, které jsou škodlivé pro životní prostředí a pro živé tvory.

(Nejen) ruce pryč od těžkých kovů

Jsou to především aerosoly těžkých kovů. Zelené světlo je vytvářeno příměsí barya. Ve vodě rozpustné sloučeniny barya jsou velmi jedovaté, jsou kardiotoxické a dráždí průdušky. Jejich koncentrace při velkých ohňostrojích vzrůstá více než tisíckrát. Dalším nebezpečným prvkem je olovo. Jeho oxidy se z pyrotechniky rovněž uvolňují ve velkém množství. Olovo z ohňostrojů se na celoroční emisi podílí 0,8 %.

Od zábavné pyrotechniky k onemocnění štítné žlázy?

Častou složkou pyrotechniky jsou perchloráty. Kontaminují vodu a při její konzumaci zabraňují vstřebávání jodu, což může vést k onemocnění štítné žlázy.

Nežádoucích složek je z petard a ohňostrojů uvolňována ještě celá řada. Kromě známých rizik poranění hrozí při odpalování zábavné pyrotechniky i podráždění průdušek až astmatický záchvat. Silně podrážděny mohou být také oči.

Zábavná pyrotechnika jednoduše není prospěšná ani přírodě, ani zdraví člověka. Alergici, kteří bývají daleko citlivější než lidé bez těchto potíží, by si proto měli rozmyslet, zda jim třeba oslavy příchodu nového roku stojí za případné zdravotní potíže. Vždyť dívat se na ohňostroj z povzdálí je také hezké.

www.bez-alergie.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů